Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.
Tim O'Reilly'e göre Web 2.0'ın kısmen tanımı şöyledir: "Web 2.0 bilgisayar endüstrisinde internetin bir düzlem olarak ilerlemesiyle bir işletme devrimi ve bu düzlemin kurallarını başarı için anlamaya çalışmaktır. Bu kurallar arasında başlıcası şudur: Ağ etkilerini daha çok insanın kullanabilmesi için programlar kurmak."
Web 2.0, İnternet sitelerinin bilgi barınağı olmasından işleyen platformlara taşınmasına ve İnternet programlarını son kullanıcılarına hizmetine, kullanıcıların bir bilgi ya da uğraşı paylaşıp tekrar kullanmasına, gelişmiş organizasyon ve kategorilendirme, ve İnternet'in ekonomik değerinin yükselip alçalmasını da tanımlayabilir.
Web 2.0 ilk olarak kullanıldığında, sosyal ağ sitelerini; blog ve vikileri temsil ediyordu.
Web 2.0 ın bizlere kazandırdığı yeniliklerden biri de Etiket Bulutudur. Etiket Bulutu oluşturmak için bloglara, resimlere ve hatta forum lara etiketler yapıştırarak daha sonradan başka kullanıcıların bu yazılara ulaşmasını sağlamaktır.
İlk Web 2.0 konferansında ise; Tim O'Reilly ve John Battelle Web 2.0 prensiplerini şöyle sıraladı:
Bir platform (ortam) olarak İnternet.
Verilerin üstün gücü.
Katılım mimarisi ile ağ etkileri.
Açık kaynak gelişimi.
İçeriğin ve servis sendikasının hafif yük getiren işletme modelleri.
Programların benimsenme döneminin sonları.
Tek bir aletin üstündeki yazılımlar.
İlk benimsenenler tarafından kolayca alınabilmesi.
Tim O'Reilly'nin verdikleri örnekler ve şirketler bu ilkeleri kısmen kabul etmiş ve Web 2.0leşmişlerdir. Kabul edenler güçlerini neredeyse tamamen insanlarla ilgili ilişkilerinden ve onların yaptırımlarından alırlar. Kademeleri de çevirim içi ve çevirim dışı özelliklerine değindir.
3. Kademe'de Web 2.0 kullananlar, çevirim dışı iken kullanışlı olmayan sadece çevirim içiyken kullanılabilenlerdir. Bunlar : Vikipedi, eBay, Skype, Youtube, craigslist, del.icio.us, dodgeball, ve Adsense gibi sitelerdir.
2. Kademe'de kullananlar çevirim dışı da hizmet edebilenler ancak çevirim içi avantajlarını kullananlardır. O'Reilly bu kademeye örnek olarak Flickr'ı örnek göstermiştir.
Google'dan Sergey Brin Web 2.0 konferansında
1. Kademe'de programlar ise çevirim dışı da kullanılabilen ama özelliklerini çevirim içiyken kazanabilenlerdir. O'Reilly buna örnek olarak Google Docs & Spreadsheets ve iTunes'u vermiştir.
0. Kademe'de ise çevirim dışı da hizmet edebilenlerdir. Buna örnek olarak O'Reilly MapQuest ve Google Maps gibi haritalandırma programlarını göstermiştir. Ancak, kullanıcıların da katılımlarını kabul edenler 2. kademede gösterilebilir. (Google Earth gibi)
İnternet sitesi odaklı olmayan, email, Anında mesajlaşma ve hatta telefon gibi uygulamalar da Web 2.0 internet hiyerarşisi içindedir.
Web 2. 0 araçları ile bir çok şey yapabilirsiniz. Bunlar ;
Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal ağları kullanabilirsiniz
Online içerik yazabilir ve paylaşabilirsiniz. Online anketler, quizler
Bloglara yazılar yazabilir yorumlar yapabilirsiniz.
Sunu ve farklı çalışmalarınızı paylaşabilirsiniz.
Hoşunuza giden blog ve web sitelerinin liklerini sonra kullanmak üzere sık kullanılan öğelere ekleyebilirsiniz. ( sosyal web imleri / İmleme )
RSS (Zengin Site Özeti) verilerini takip edebilirsiniz. RSS bir sitenin veye blogun günlük haber akışı veya yenilikleri hakkında bilgi veren sunuculardır. RSS’ler sayesinde güncellemeler, son haberler ve değişiklikler size aninda iletilir.
Online oyun sağlayıcıları ile gerek eğitimsel gerekse eğlenmek için oyunlar oynayabilir ve kendi oyununuzu kendiniz oluşturabilir veya öğrencilerinize yaptırabilirsiniz.
eTwinning projeleriniz için online videolar, sunular, e-kitaplar, dergiler, bültenler oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz.
Comments