Öğretmene not:
Sayın meslektaşım, Ortaöğretim Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi güncellendi ve Talim Terbiye Kurulu kararınca yeniden düzenlendi. Kurul kararı aşağıdadır.
Buna göre öğrenciler "İnsan, Toplum ve Bilim" alanında yer alan "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" dersinde oluşturulan modüllerden; programlamaya giriş ve algoritma, robotik kodlama, programlama dilleri, mobil uygulama geliştirme, yapay zekâ uygulamaları modüllerinden birini seçerler. Programlama Dilleri modülünde; Java, C++, C#, Dart, PHP, JavaScript, Python dillerinden birisi seçilir.
Programlamaya giriş ve algoritma modülü alınmadan; robotik kodlama, mobil uygulama geliştirme ve programlama dilleri modülleri seçilemez. Programlama dilleri modülü alınmadan yapay zeka uygulamaları modülü seçilemez.
Öğretim programını aşağıdan indirebilirsiniz.
Dersin tüm evraklarına ise buradan ulaşabilirsiniz.
BT Öğretmeni
İshak BEZCİ
1. ÜNİTE: BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN PROGRAMLAMADAKİ YERİ
Ünite Açıklaması
Bilişim teknolojileri, programlama dünyasının temel yapılarından biridir. Programlama, bilgisayarlar ve diğer dijital cihazlar tarafından anlaşılabilir komutlar dizisi olarak yazılır ve bu komutlar, bilişim teknolojileri kullanılarak işlenir.
Bilişim teknolojileri yazılım geliştirme, veri tabanı yönetimi, ağ iletişimi, web uygulamaları, mobil uygulamalar gibi birçok alanda kullanılır. Bilişim teknolojileri, programlamayı kolaylaştırır ve program geliştiricilere entegre geliştirme ortamları (IDE’ler), veri tabanları ve diğer yazılım geliştirme araçları gibi güçlü araçlar sunar. Bilgi işleme, depolama ve iletişim konularında da programlara destek sağlar.
Kazanım ve Açıklamaları
1.1. Bilişim teknolojilerine ilişkin temel kavramları tanımlar.
1.2. Bilişim teknolojisi araçlarını listeler.
Bilişim Ne Demek?
Bilişim kelimesi iki kelimenin birleşmesiyle oluşan bir kelimedir. Birleşik kelimeleri hayatımızda çok kullanırız. Türkçe dersimizden de biliriz. Örneğin huzurevi, gecekondu, ateşböceği gibi.
Soru:
Bilişim kelimesi hangi kelimelerin birleşmesiyle oluşmuş olabilir?
Cevap
Bilgi + İletişim = Bilişim
O halde bilgi, iletişim, bilişim kavramlarını öğrenelim.
Bilgi:
Bir konu ya da iş konusunda öğrenilen ya da öğretilen şeylerdir. İnsan aklının erebileceği ve insanın kendisini ve çevresini anlamasını şekillendiren zihinsel süreçtir.
Örneğin birkaç elmayı ağaçta gören insanlar elmanın ağaçta yetiştiği bilgisine ulaşmıştır.
İletişim:
Duygu, düşünce ya da bilgilerin; ses, yazı ya da sembollerle paylaşılmasıdır. Araç kullanarak ya da kullanmadan yapılabilecek bir bilgi alışverişidir.
Örneğin telefonunuzla bir arkadaşınızı arayıp sesini duymanız.
Soru:
Sizce insanların kullandığı ilk iletişim araçları nelerdir?
Geçmişten günümüze iletişim
İnsanlar var olabilmek için “iletişim kurmak” zorundadır. İletişim, farklı yöntemler kullanılarak başkalarına bilgi aktarma yeteneği olarak tanımlanabilir. Geçmişten bu yana insanlar iletişim kurmak için birçok farklı yöntem, araç ve teknoloji kullanmışlardır.
İnsanlar, yaşadıkları koşullar ve onları çevreleyen dünyaya göre geliştirdikleri iletişim yöntemlerini nesiller boyu devam ettirerek bilgi birikimini sağlamış, hayatta kalmış ve dünya üzerindeki varlığının köklerini derinleştirmiştir. Bu nedenledir ki iletişim, doğası gereği insan varoluşundan ayrı tutulmamıştır. Şimdi geçmişte iletişim araçlarını inceleyelim.
Mağara Duvarına Çizilen Resimler (Taş Devri)
Yazı bulunmadan önce resimler ile iletişim kurulduğu bilinmektedir. Yapılan araştırma sonuçları da mağara duvarlarına çizilen resimlerin, yüzyıllar önce yaşayan insanlar tarafından iletişim amaçlı kullandığını doğrulamaktadır.
“Dumanla – Ateşle Haberleşme Yöntemi” (Taş Devri)
Ateşin bulunmasıyla birlikte Kızılderili kabileler arasında kullanılan bu yöntem de eski haberleşme araçlarındandır. Kabileler, kendi aralarında belirledikleri şifreler ile yanan ateşin üzerine örtü tutarak karşı tarafa duman göndermiş, böylelikle haber vermişlerdir. Dumanın sıklığına göre acil durum olup olmadığı anlatılmış, buna göre yardıma gidilmiştir.
Posta Güvercinleri (M.Ö 1200)
Yazının bulunmasıyla birlikte iletişimde en büyük rol oynayan aracılardan biri de posta güvercinlerdir. Eğitilen güvercinler sayesinde karşı taraf ile iletişim kurulmuştur. Güvercinin ayağına bağlanan not ve gagasına konulan zarf ile haberleşme sağlanmıştır.
Ulak ile Haberleşme Yöntemi (M.Ö 3200)
Devlet hizmetinde görevli olan ulaklar, karşı taraf ile iletişim kurmak için aracılık görevi üstlenmişlerdir. Zaten ulak da haberci demektir. Söylenenleri veya yazılanları hızlı bir şekilde karşı tarafa ulaştırılmasını sağlayan ulaklar ile o günün şartlarında iletişim sürdürülmüştür.
Mektup (M.Ö 3200)
Yazının Mezopotamya’da Sümer şehir devletleri zamanında milattan önce 3200’lerde bulunduğu bildirilmektedir. Ve yazı ile kağıdın bulunmasıyla birlikte iletişim mektup ile sağlanmaya başlamıştır.
Gazete (1605)
Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kAğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. Dünyanın en eski gazetesininse M.Ö. 59 yılında Roma İmparatorluğu’nda Acta Diurna adıyla çıkartıldığı söylenmektedir. İmparator tarafından çıkartılan bu gazete, hem günlük gazete hem de resmi gazete niteliğine sahiptir. Acta Diurna günlük olaylar anlamını taşımaktadır. İlk Türkçe gazeteyse 1828’de Kahire’de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye olmuştur.
Dergi (1672)
İlk dergi, Jean Donneau de Vise tarafından Paris’te kurulmuş, ilk sayısı 1672 yılında yayınlanmıştır. Tüm halkın ilgisini çeker nitelikte olan bu dergide, ülke içindeki olaylar aktarılmıştır. Paris’te çıkartılan bu derginin adı Mercure Galant’tır.
Telgraf (1792)
1792 tarihinde telgraf adına çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. 1832 yılına kadar deneme yanılma yöntemleri ile iletişim kurulmaya çalışılmıştır. Elektrik akımları arasındaki sinyallerin keşfedilmesiyle birlikte iletişimde önemli bir yere sahip olan telgraf sistemi geliştirilerek oturtulmuştur.
Daktilo (1829)
Telgraf ile hemen hemen birlikte ortaya çıkan iletişim araçlarından biri de daktilodur. William Austin Burt tarafından 1829 yılında bulunmuştur.
Çevirmeli Telefon (1875)
Telgraf ve daktilonun ardından ilk ahizeli telefonlar icat edilmiştir. Graham Bell tarafından icat edilse de ünlü mucit Thomas Edison tarafından geliştirilmiştir. Bu iletişim için gerçekten de büyük bir adım olmuştur. Telefonun dışında ses kaydedebilecek yeni araçlar keşfedilmeye başlamıştır. Böylece iletişimin süresi daha da kısaltılmıştır.
Radyo (1896)
Telefonun, ses kaydının yapılmaya başlamasıyla birlikte iletişim araçlarında daha ileri boyutlara atlamak için çalışmalar yapılmıştır. Elektromanyetik dalgalanmalar arasındaki bağlantılar kurulmuştur. Ardından da radyo en iyi iletişim araçlarından biri sayılmıştır.
Televizyon (1923)
Cumhuriyet’in ilanı ile aynı tarihte icat edilen televizyon en iyi iletişim araçlarından biridir. Radyodan sonra geliştirilmiştir ve geniş kitlelere hitap etmektedir. 1930’lu yıllarda satışa sunulmuştur. Dünden bu güne iletişim aletleri içerisinde önemli bir yere sahiptir.
İlk Bilgisayar – Eniac (1947)
Ağırlığı 30 ton olan ilk bilgisayar, elektronik veri işlem kapasitesine sahiptir. Ve ABD’li bilim insanları tarafından bulunmuştur. Bilgisayar, devasa büyüklükte icat edilmiştir ki 167 m² alana ancak sığabildiği bilinmektedir. Üretiminde 10 bin kapasitör, 70 bin direnç, 18 bin vakum tüpü, 1500 röle, 6 bin manuel anahtar, 7 bin 200 kristal diyot kullanılan ENIAC; 5 milyon birleşim noktası ile bir araya getirilmiştir.
Cep Telefonu
Telefonların öncesinde telsiz cihazlarla da iletişim sağlanmıştır. İlk cep telefonu ise Motorola firmasında mühendis olan Martin Cooper tarafından geliştirilmiştir. 1973 yılında ilk cep telefonunu icat eden Cooper, sonrasında çalışmalarına devam etmiştir.
İnternet (1969)
1950’li yıllarda bilgisayarın gelişmesiyle birlikte veri aktarımı gündeme gelirken ABD Savunma Bakanlığı ilk protokol olan ARPANET’i kullanmaya başladı. İnternetin 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı’nda ARPANet’in kurulması ile başladığı belirtilmektedir.
İletişim araçları video:
Sonuç:
Sonuç olarak iletişim insanın temel ihtiyaçlarından biri olarak günümüze kadar gelişerek ulaşmıştır. İşte şimdiye kadar bilgi ve iletişim kavramlarını öğrendik. Şimdi ise dersimizin ismi olan bilişim kavramını öğrenelim.
Bilişim:
İnsanların teknik, öğrenilecek ve öğretilecek her şey olan bilgileri, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi ve yaymasıdır. Yani bilginin iletişim araçlarıyla işlenip yayılmasıdır. Şimdi dersimizin isminde bulunan teknoloji kavramını da öğrenelim.
Teknoloji:
İnsanın hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü. Örneğin iletişim araçlarını incelediğimizde dumanla başlayan zor bir iletişim yöntemi sonunda yerini internete bırakmıştır. İnsan bunu hayatını kolaylaştırmak için yapmıştır.
Bilişim Teknolojileri:
Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan her türlü teknolojiye denir. Bilgisayar, telefon, tablet gibi elektronik teknolojiler bu alanda incelenir.
Bilişim Teknolojilerinin kullanım alanları:
Soru:
Aşağıda bilişim teknolojilerinin kullanıldığı alanlar verilmiştir. Bilgi işlem, sağlık, sanayi, iletişim, hizmet sektörü, eğitim alanlarında nasıl kullanılır?
Bilişim Teknolojisi Araçları
Cep telefonu
Tablet bilgisayar
Masaüstü yada dizüstü bilgisayarlar
Elektronik tahtalar
Akıllı saatler
Ödev:
Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu ile ilgili en az iki sayfalık bir metin belgesi hazırlayarak aşağıdaki mail adresine gönderiniz.
Maile isim soy isim, sınıf ve okul numarası bilgilerinizi yazmayı unutmayınız.
egitimdebil@gmail.com
Önerilen program: Microsoft Word yada Google Dokümanlar
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni: İshak BEZCİ
Son gün ve saat : Pazar gece 12.00
Comments