top of page

Microsoft Office Excel - TOPLA işlevi

TOPLA işlevi değerleri ekler. Ayrı değerler, hücre başvuruları, aralıklar veya bunların üçünü birlikte kullanabilirsiniz.

Örneğin:

  • =TOPLA(A2:A10) A2:10 hücrelerinde değerleri ekler.

  • =TOPLA(A2:A10, C2:C10) Hem A2:10 hücrelerinde hem de C2:C10 hücrelerinde yer alan değerleri ekler.

TOPLA işlevi

Microsoft 365 için Excel Mac’te Microsoft 365 için Excel Web için Excel Excel 2019 Diğer...

TOPLA işlevi değerleri ekler. Ayrı değerler, hücre başvuruları, aralıklar veya bunların üçünü birlikte kullanabilirsiniz.

Örneğin:

  • =TOPLA(A2:A10) A2:10 hücrelerinde değerleri ekler.

  • =TOPLA(A2:A10, C2:C10) Hem A2:10 hücrelerinde hem de C2:C10 hücrelerinde yer alan değerleri ekler.


Söz dizimi:

TOPLA(sayı1,[sayı2],...) Bağımsız değişken adıAçıklamasayı1 GerekliToplamak istediğiniz ilk sayı. Bu 4 gibi bir sayı, B6 gibi bir hücre başvurusu veya B2:B8 gibi bir hücre aralık olabilir.sayı2-255 İsteğe bağlıBu, toplamak istediğiniz ikinci sayıdır. Bu şekilde, en çok 255 sayı belirtebilirsiniz.

TOPLA ile En İyi Yöntemler

Bu bölümde TOPLA işleviyle çalışılan en iyi yöntemler ele alınacaktır. Bunların çoğunu diğer işlevlerle çalışırken de uygulayabilirsiniz. =1+2 veya =A+B Yöntemi – =1+2+3 veya =A1+B1+C2 ifadelerini girerek tamamen doğru sonuçlar almak mümkün olsa da bu yöntemler bazı nedenlerle hataya eğilimlidir:

  1. Yazım hataları - Şunun gibi daha fazla ve/veya daha büyük veriler girmeye çalıştığınızı düşünün:

    • =14598,93+65437.90+78496,23

Sonra da girişlerinizin doğru olduğunu doğrulamaya çalıştığınızı düşünelim. Bu değerleri tek tek hücrelere yerleştirmek ve bir TOPLA formülü kullanmak daha kolaydır. Ek olarak bu değerleri hücrelerde biçimlendirebilir, böylece formülde daha okunabilir olmalarını sağlayabilirsiniz.

  1. Sayı yerine metinlere başvurulduğunda oluşan #DEĞER! hataları Şunun gibi bir formül kullanırsanız:

    • =A1+B1+C1 veya =A1+A2+A3

Başvurulan hücrelerde sayısal olmayan (metin) değerleri varsa formülünüz bozulur ve #DEĞER! hatası döndürür. TOPLA işlevi metin değerlerini yok sayar ve size yalnızca sayısal değerlerin toplamını verir.

  1. Satır veya sütun silme nedeniyle oluşan #BAŞV! hatası Bir satır veya sütun silerseniz formül, silinen satırı hariç tutacak şekilde güncelleştirilmez ve bir #BAŞV! hatası döndürür, ancak TOPLA işlevi otomatik olarak güncelleştirilir.

  2. Formüller satır veya sütun eklendiğinde başvuruları güncelleştirmez Bir satır veya sütun eklerseniz formül, eklenen satırı içerecek şekilde güncelleştirilmez, ancak TOPLA işlevi otomatik olarak güncelleştirilir (formülde başvurulan aralığın dışında olmadığınız sürece). Bu, özellikle formülün güncelleştirilmesini bekliyorsanız ancak formül güncelleştirilmiyorsa önemlidir. Bu durumda fark edemeyebileceğiniz eksik sonuçlar ortaya çıkabilir.

  3. Tek tek Hücre Başvuruları ve Aralıkları olan TOPLA işlevi karşılaştırılması Şunun gibi bir formül kullanırsanız:

    • =TOPLA(A1,A2,A3,B1,B2,B3)

Aynı nedenlerle başvurulan aralıkta satır eklerken veya silerken aynı derece hata yapma ihtimaliniz olur. Şunun gibi tek tek aralıklar kullanmak çok daha iyidir:

  • =TOPLA(A1:A3,B1:B3)

Bu işlev satır eklediğinizde veya sildiğinizde değerleri güncelleştirir.


Comments


bottom of page