top of page

mBot Proje örneği 1 - Hareket (Klavye ile)



mBot Hareket (Klavye ile)




Scratch programı ile kuklaları nasıl hareket ettireceğimizi biliyoruz fakat MBot uygulamasında farklı içerikler mevcut. Bu dersimizde scratch programında olmayan ve mBot programında olan DC Motor Kontrolü, Her Yöne Hareket ve Durma, Sağa ve Sola Açılı Dönüş gerçekleştirmeyi öğreneceğiz.



Bilgi: DC Motor, Elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürerek mBotun hareket etmesini sağlar. MBot, üzerinde iki tekere bağlı olarak bulunan DC motorlar yardımıyla hareket ettirilir. Öncelikle aşağıdan kodlarımıza bir göz atalım. Daha sonra projemize başlayalım.









1.adım:


Robotlar sekmesi altında bulunan motor kodlarını kullanarak istediğimiz motoru istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. mCore üzerinde M1 ve M2 olmak üzere iki kart bulunur. Eğer robotu benim gösterdiğim gibi monte ettiyseniz M1 sol, M2 ise sağ motoru kontrol eder. Buradan M1 Motorun Hızını 0 Yap kodunu alarak kod alanımıza taşıyalım.










2.adım:


Kodlardan birinde M1 motor hızını diğerinde ise M2 motor hızını ayarlıyoruz. Burada farklı hız değerleri var. Bu sayede uygulayacağınız projenin amacına göre ayarlama yapabiliyorsunuz.


Örneğin: 0 değeri motorun durması anlamına gelmektedir. Yani siz M1 motorun hızını 0 yap derseniz motor çalışmayacaktır. Pozitif değerler 50, 100, 255 değerleri motoru saat yönünde çevirirken -50, -100, -255 değerleri tam tersi yönde çevirecektir.











3.adım:


2. adımda gördüğümüz kodlar motor hareketleriydi. Şimdi ise ileri git, geri git komutlarını görelim. Bu kod ile İleri Git Hızı 255 Yap kodu kullanırsak aslıda arka planda M1 Motorunun hızını ve M2 motorunun hızını 255 olarak ayarlayacak. Geri Git seçersek bu sefer motor hızlarını -255 olarak ayarlayacak. Sağ ve Sola dönme kodlarında ise bir motoru 255 diğerini -255 yaparak kendi ekseni etrafında döndürecek. Yani bu kodlar sayesinde motor kodlarını kullanmamıza gerek kalmıyor.











4.adım:


Yukarıda temel kodlarımızı gördükten sonra projemize başlayalım. Öncelikle mblock programını açıyoruz.








5.adım:


mBot ile mblock bağlantısını sağlıyoruz. Bağlantı adımlarını detaylı incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.









6.adım:


mBotumuz bilgisayarımıza bağlı ise artık kontrol edebiliriz. Robotumuzu basit bir şekilde hareket ettirelim. Klavyemizde bulunan boşluk tuşuna basıldığında m1 motorunun hızı 50 olsun ve m2 motorunun hızı 0 olsun. Bu kodlar mBotun sağa dönmesini sağlıyor. Son olarak ileri git komutuna 50 değeri giriyoruz. Bu kod m1 ve m2 motorlarımıza yani iki tekerimize de 50 hızı veriyor. Boşluk tuşuna bastıkça robot sağa dönerek hareket edecektir.










Projemiz tamamlandı. Aşağıdan inceleyelim.









Comments


bottom of page