mBot - Kurulum ve donanım-içerik bilgisi
Makeblock firmasının hazırladığı çeşitli eğitim kitlerine ulaşmak belirli bir maliyet ister. Bu kitlerin uygun fiyatlı ve kapsamlı bir örneği mBot Robot Kiti‘dir. Çocuklar için kodlamaya yönelik Scratch (grafiksel blok kodlama programı) destekli ideal bir settir.
mBot’u satın alıp parçalarını birleştirdiğinizde şık ve sevimli bir robot ortaya çıkmaktadır. Bu robot, temel hareket kabiliyetlerine sahip olduğu gibi geliştirmeye de açık bir platform sunmaktadır.
Cep telefonu, tablet gibi akıllı cihazlar ile kumanda edilebilme özelliğinin yanı sıra Scratch yazılım platformunu kullanarak bu robotu istenildiği gibi programlamak mümkündür. Modüler yapısı sayesinde kolayca sensörler vb. çevre birimleri eklenerek otonom olarak çalışma yeteneği kazandırılabilir.
Üzerinde bulunan mCore kartı Arduino desteklidir. Bu sayede yalnızca Scratch veya hazır programlara bağlı kalmayıp istenilen program yazılarak robota tamamen farklı özellikler kazandırılabilir. Kart, modüler yapısı sayesinde kolay prototiplemeye imkan tanır.
Ayrıca mBot, LEGO parçaları ile de uyumludur. mBot, devre kartının bulunduğu kutu üzerindeki uyumlu bağlantıları sayesinde LEGO parçaları ile kullanılabilmektedir. Arka ve ön kısımda bulunan montaj deliklerini kullanarak LEGO Mindstorm ve EV3 gibi gelişmiş kitlerin parçaları ile kullanabilirsiniz.
mBot kutu içeriği
mBot kitinin kutu içerisinden robotun ana gövdesi, motorlar ve tekerlekler, kontrol kartı, ultrasonik sensör, kızılötesi uzaktan kumanda, hızlı montaj kılavuzu ve bir adet çizgi izleme pisti çıkmaktadır. Demonte halde gelen robotu, resimli kılavuz yardımıyla 15 dk içerisinde kullanıma hazır hale getirebilmeniz mümkündür.
mBot kumandası
Kumandayı kullanabilmemiz için öncelikle CR2025 tipinde bir saat piline ihtiyacımız var.
mBot Montajı Nasıl Yapılır?
mBot’un montajını aşağıdaki 10 adımı takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. mBot ie birlikte detaylı montaj klavuzuda kutuda yer almakta.
Gövdeye motorları vida ve somunlar ile sabitleyin.
Tekerlerkleri motorlara geçirip vidalayın.
Tekerleklere lastikleri geçirin
Çizgi izleme sensörünü gövdeye monte edin.
Ultrasonik sensörü gövdeye monte edin.
Sensörlere kabloları bağlayın ve kabloları gövdenin üst kısmına geçirin.
Ana kartı taşıyacak yükseltici ayakları gövdeye monte edin.
Pil yuvasını (ya da LiPo pil kullanıyorsanız LiPo’nun kendisini) gövdenin üst kısmına sabitleyin.
4 adet vida ile ana kartı ayaklara sabitleyin.
Kabloları ve kablosuz haberleşme modülünü uygun konektörlere takın.
mBot Güç Bağlantısı Nasıl Yapılır?
mBot’unuzu isterseniz 4 adet kalem pil ile, isterseniz mBot uyumlu LiPo batarya ile çalıştırmanız mümkündür (LiPo batarya ürün içeriğine dahil değildir, ayrı olarak temin etmeniz gerekir).
LiPo bataryayı, aşağıda görmüş olduğunuz sokete takabilirsiniz. Konektör üzerinde yer alan çentik sayesinde ters takmanın ihtimali yoktur.
LiPo batarya, mBot’unuza USB kabloyu bağladığınızda otomatik olarak şarj olacaktır. Şarj durumunu kart üzerindeki kırmızı ve yeşil renkli LED’lerden görebilirsiniz.
Comments