top of page

Manager Accounting - Muhasebe Programı Eğitimi



Muhasebe Nedir?


Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir. Kendi işletmeniz veya çalıştığınız kurumla ilgili bu programı bilmek sizi bir adım öne çıkaracaktır.


Türkiye’de kullanım amacınıza, işinizin büyüklüğüne ve kullanım şeklinize bağlı olarak tercih edebileceğiniz birçok muhasebe programı var. 














Manager Accounting - Muhasebe Programı Eğitimi


Manager Accounting


Manager Accounting, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bir programdır. Ücretsizdir.











Şirket Oluşturma ve İsimlendirme Bölümü


Program açıldığında sol üstte bulunan şirketler kısmından şirket ekle butonuna basılır. Şirkete isim verilir ve şirketin muhasebe kayıtları açılır.











Manager Accounting - Bölümler ve Kullanımı


Banka ve Nakit Hesap Bölümü


Bu bölümde programa bir banka hesabı bağlayıp gelen veya giden para akışını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca banka hesabı dışında nakit kasa mevcut ise onu da ekleyebilirsiniz.



Banka hesabı veya nakit hesap oluşturmak için önce aşağıdaki tıklanır ve ardından gelen ekranda banka hesabı yada İBAN bilgileri girilir. Kolay hatırlamak için rumuz yani kod da girilebilir.











Tahsilat Bölümü


Şirketinize giren tüm ödemeler tahsilat kısmına eklenir. Bunlar alacaklardır. Bu tahsil edilen tutarlar makbuzlandırılır.













Ödemeler Bölümü


Bu kısım şirketiniz borçları yani yükümlülükleridir. Ödenmiş veya henüz ödenmemiş tutarlar bu kısma eklenir.












Hesaplar Arası Transfer Bölümü


Bu bölüm birden fazla banka hesabı olan şirketlerin kullandığı bir bölümdür. Aynı şirketin farklı banka hesaplarında olan varlıkları arasındaki transferler buraya işlenir.














Banka Mutabakatları Bölümü


Mutabakat; belli bir konuda taraflar arasında sağlanan uzlaşma anlamında kullanılır. Mutabakat muhasebe alanında sıklıkla kullanılan bir terimdir.


Muhasebe kayıtlarının karşılıklı olarak teyid edilmesi amacıyla daha çok ön muhasebe birimleri arasında borç ve alacak tutarlarının uyumu için yapılır. Yapılan mutabakatlar buraya işlenir.












Gider Talepleri Bölümü


Bu bölümde şirketin güncel olarak karşılaması gereken ve herhangi bir birimden talep edilen mal veya hizmet isteği yer alır.


Soru?


Bu bölüme eklenip istekte bulunulan bir talep onaylandığında yada yerine getirildiğinde programın hangi bölümüne aktarılır?














Müşteriler Bölümü


Müşteriler hatırlanmak ister ve bu durumu sever. Bu nedenle arşiviniz olmalıdır ve bu da bir muhasebe gerektirir. Bı bölümde yeni müşteriler eklenir ve eski müşteriler görüntülenir.











Satış Teklifleri Bölümü


Programın bu bölümünde herhangi bir müşteriye bir mal veya hizmet için verilen teklifler görüntülenir. Örneğin 1000 paket fotokopi kağıdı. Yada 100 metre elektrik kablosu döşeme hizmeti gibi.














Satış Siparişleri Bölümü


Teklif bölümünde müşteri tarafından kabul edilen iş satış siparişleri bölümüne aktarılır. Bu bölümde artık iş şirket üzerine alınmıştır ve sevkiyatı yapılacaktır.











Satış Faturaları Bölümü


Bu bölümde satılan mal yada hizmet ile ilgili fatura oluşturulur. Fatura oluşturmak zorunludur ve oluşturulmaması cezaya tabidir.










Alacak Dekont Bölümü


Bu bölümde alınan ödemelerin dekontları bulunur.



Soru:


Sizce bu kayıtlar programın hangi bölümünden geçtikten sonra buraya gelir?














Geç Ödeme Ücreti Bölümü


Kısaca faiz bölümüdür. Şirket alacağı geciktiğinde alınan gecikme farkının muhasebe edildiği bölümdür.













Faturalandırılabilir Süre Bölümü


Bu bölümde belirli görevler veya projelere ayrılan süreye göre müşterilerden ücret talep eden işletmeler için tasarlanmıştır.


Bu özellik, çalışılan saatleri ayrıntılı bir açıklama ile belgeleyebilmenizi ve bunları belirli bir müşteriye atayabilmenizi sağlar.




Soru:


Bu bölüme bir örnek verebilir misiniz?













İpucu












Stopaj Vergisi Kayıtları Bölümü


Stopaj, gelir ya da kurumlar vergisine tabi bir kazançtan kaynağında kesilen gelir vergisidir. “Stop” yani “durmak” kelimesinden türetilmiş bir terim olan stopaj, “durdurmak”,“kesmek” anlamına gelir.


Stopaj vergisinin oranları sabit değildir, ödeme türüne göre değişir ve brüt tutar üzerinden hesaplanır. Örneğin, brüt maaşı 10.000 TL olan ve %20 stopaj kesintisi uygulanması gereken çalışanın eline geçecek net maaş şu şekilde hesaplanır:


  • Brüt maaş: 10.000 TL

  • Gelir vergisi stopajı: 10.000 x %20 = 2.000 TL

  • Net Maaş: 10.000 TL- 2.000 TL = 8.000 TL


Bu bölümde ödenen stopaj oranlarını, işçilere ödenen net-brüt maaşları ve devlete ödenen vergileri görüntüleyebilirsiniz.













Yevmiye Kayıtları Bölümü


Yevmiye bir işçinin bir günlük çalışmasının karşılığı olarak aldığı ücreti ifade eder. Yevmiye miktarı birçok faktöre bağlı olarak değişebilir











Raporlar Bölümü


Şirketin geriye dönük tüm işlemlerinin özetini görüntüleyebileceğiniz bölümdür. Bilanço, geciken ödemeler, büyük defter bilgileri, genel kar zarar durumları gibi birçok tablo görüntülenebilir.




Soru:


Büyük defter nedir? Duydunuz mu?















Büyük Defter


Büyük defter, firmaya ait tüm muhasebe kayıtlarının, detaylı olarak kayıt edildiği ticari defterdir. Muhasebe kayıtları, sınıflandırılıp, fonksiyonel olarak büyük defterde tek tek ve ayrıntılı olarak kayıt altına alınmaktadır.













Araştırma


Finansal okuryazarlık nedir araştırınız.













Finansal Okuryazarlık


Finansal okuryazarlık, kişisel bütçe yönetimi, tasarruf, yatırım dahil olmak üzere çeşitli finansal becerileri anlama ve kullanma becerisidir. Eğitim isteyen bir daldır.


Finansal okuryazarlığa ulaşmanın temel adımları arasında bütçe oluşturmayı, borçları ödemeyi, finansal hedefler belirlemeyi, emeklilik planlarını yönetmeyi, mali riskleri analiz etmeyi ve gereken önlemleri almayı, sürdürülebilir tasarruf planları oluşturmayı sayabiliriz.







Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page