1. dönem 2. yazılı konuları 1. dönemin 9. haftasından başlar. Ancak daha önceki haftalardan da sorumlu olduğunuz için buraya tıklayarak geçmiş haftaları tekrar etmeniz gerekir.
9. Bilgim Değerli ve Önemli
Bilişim teknolojilerinin kullanımında gizlilik ve güvenlik
Günümüzde sosyal medya platformlarının gelişmesi kullanıcıların bu platformlarda daha fazla zaman geçirmesini sağlamıştır. Bu durum sebebiyle kullanıcılar, sosyal medya platformlarında kişisel veri olarak adlandırılan özel bilgilerini diğer kullanıcılarla paylaşmaya başlamıştır.
Aynı zamanda kullanıcıların platformlar üzerindeki faaliyetleri, düşünce ve ilgi alanları gibi bilgiler devletler ve ticari kuruluşlar tarafından kolayca ulaşılabilir ve işlenebilir hale gelmiştir.
Bilgi Güvenliği Nedir ?
Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik problemi oluşur.
Bilgi iletişim teknolojilerinde en kritik konu bilgi güvenliğidir. Fakat bu konu o kadar geniş ve derindir ki, kendi alt başlıkları arasında bile birçok ihtisas alanına bölünür.
Bilgi güvenliği, bir varlık türü olarak bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemek olarak tanımlanır ve “gizlilik”, “bütünlük” ve “erişilebilirlik” olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafiyeti oluşur.
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır.
Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir.
Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
10. Dijital Tehlikeler
İnternet ile Gelen Dijital Tehlikeler ve Korunma Yöntemleri
Pek çok faydasının yanında maalesef İnternet çeşitli tehlikelere de kapımızı açar. İnternet ağına bağlandığınız andan itibaren çeşitli zararlı yazılımların saldırılarına mazur kalabilir; “hacker” diye tanımlanan bilgisayar korsanlarının bilgisayarınızı ele geçirebileceğine şahit olabilir; çevrimiçi bankacılık aracılığı ile banka hesabınız boşaltılabilir; cihazınız anlayamadığınız garip davranışlarda bulunmaya başlayabilir.
Virüsler
Bilgisayar virüsleri, zararlı kod ve programcıklardır. Bilgisayarlara veri taşıyan diskler, taşınabilir hafızalar, yerel ağlar ya da İnternet aracılığıyla girerler.
Kendini kopyalamak, verileri silmek, istenmeyen programları çalıştırmak, kişisel (şifre vb.) bilgileri yaymak gibi zararlı faaliyetleri gerçekleştirirler. Bilgisayarlara zarar verme yöntemleri canlılarda hastalık meydana getiren virüslere benzediği için bu isim uygun görülmüştür.
Bazı virüsler bir programın zaman aşımına uğramış veya bozunmuş yani istem dışı çalışan ve genellikle görevleri belli olmayan halleridir. Kötü emeller için hazırlanan Trojan, Win32, Win29, Solucan vb. virüsler başkaları tarafından bulaştırılırlar. Virüslerin kendi kendine oluşması zordur, farkedildiğinde derhal temizlenmesi gerekir.
Casus Programlar
Malware, adware, spyware gibi çeşitli şekillerde adlandırılan casus programlar, bilgisayarlardan bilgi toplamak amacıyla oluşturulmuş küçük yazılımlardır. Virüs gibi faaliyet gösterirler bu nedenle bir kısmı virüs olarak da adlandırılır.
Bilgisayar kullanıcısının İnternet alışkanlıkları, hesap numaraları gibi bilgileri zararlı kişi ve kuruluşlara ulaştırırlar. Bazıları çok zararlı olmamakla birlikte, veri toplarken arka planda çalışarak bilgisayar hafızasını gereksiz yere işgal ederler.
Bazı casus programlar ise resmi kuruluşlar tarafından suçluları ve terörist faaliyetleri izlemek amacı ile geliştirilmiştir. Ayrıca devletler eski casusluk yöntemleri yerine bilgisayar ortamında casusluk yöntemlerine başvurmakta buna bağlı olarak risk ve maliyeti düşürmektedirler.
Bilgisayar Korsanları
Başka insanların bilgisayar, telefon gibi elektronik cihazlarlarının bilgilerine izinsiz olarak ulaşarak kişisel bilgilerini çalan kişilerdir. Fakat bu gerekmez. Bazı hackerlara yer verilen sitelerde hackerlar sitelerin teknik gelişimine yardım ederler. Bunun Vikipedi’de örneği Teknisyenler’dir.
Sosyal Medya Gizlilik Ayarları
Sosyal Medya’da ailemizle ve arkadaşlarımızla zaman geçirip paylaşımlar yapmak artık hayatımızın odak noktalarından birisi. Bu sitelere üye olurken girdiğimiz bilgiler, düzenli olarak yaptığımız paylaşımlar aslında zannettiğimizden daha önemli.
Hacker’lar size saldırmadan önce sizinle ilgili bilgi toplarlar, bu noktada da başvurdukları bilinen en eski yöntem “sosyal mühendislik”tir. Kredi Kartı ya da Banka Hesabınıza giden yol basit bir şekilde ad-soyad ve doğum tarihi bilgilerinizden başlar. Bu yüzden Sosyal Medya kullanırken gizliliğiniz oldukça önemlidir.
11. Bilgisayar Ağları
Bilgisayar Ağları
Bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, birbirlerine veri aktarmaları için genellikle bir kablo kullanılarak aralarında kurulan bağlantıyla oluşturulan bütün, ağ olarak isimlendirilir. Bir ağdaki veri iletim kapasitesini genellikle bilgisayarları bağlamak için kullanılan araç belirler.
Bu araçlardan günümüzde en çok kullanılanlarına koaksiyel kablo, telefon telleri, fiber optik kablolar, makro dalgalar örnek verilebilir. Bu araçlardan hepsi değişen veri iletim kapasite ve hızlarına sahiptir. Fiber optik kablolar ise günümüzde en hızlı iletim sağlayan bağlantı aracıdır.
Ağlar büyüklüklerine göre temelde LAN ve WAN olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bir bina içindeki bilgisayarların bağlanmasıyla veya mesela bir üniversite kampüsündeki yan yana yer alan binalardaki bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulan ağlar yerel bölge ağları (LAN= Local Area Networks) olarak isimlendirilir. Coğrafi olarak birbirinden uzak bilgisayarların bağlanması ile oluşturulan ağlar ise geniş alan ağları (WAN= Wide Area Networks) olarak adlandırılır.
Yerel ağların en büyük faydası yazılım ve donanım kaynaklarını ağ kullanıcıları tarafından ortak kullanılmasına izin vermesidir. Bu kaynaklara yazıcılar, sabit diskler, CD sürücüler, kelime işlemci, tablolama, veri tabanı programları örnek verilebilir. Yerel bir ağ ortamı oluşturulduğu zaman bir bilgisayara bağlı olan yazıcı o ağ üzerindeki bütün bilgisayarlar tarafından kullanılabilir hale gelmektedir. Böylece bütün kullanıcılar o yazıcıdan çıktı alabilirler.
YEREL AĞLARIN KISA TARİHÇESİ
Sonradan internetin de doğuşuna neden olacak olan yerel ağ düşüncesi, ilk olarak 6Û'lı yılların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'nın desteğiyle ortaya çıktı. Amerikalılar, çeşitli askeri üslerin güvenli bir şekilde haberleşmeleri için yeni bir sisteme ihtiyaç duydular ve bu sistemin geliştirilmesi görevini önemli üniversitelere verdiler. Konu üzerinde çalışan uzmanlar da, öncelikle iki bilgisayar arasında bilgi paylaşımını mümkün kılacak bir ağ sistemini geliştirmek için kolları sıvadılar. İlk deneme fiziksel olarak birbirine yakın iki bilgisayar arasında gerçekleştirildi. Başarı elde edilince de çalışmalar daha çok ve birbirlerinden daha uzak bilgisayarları bağlamak üzerine yoğunlaştı ve ağ teknolojilerinin önü açılmış oldu.
Genellikle ethernet adıyla bilmen özel bir protokol üzerine kurulmuş olan klasik ağlar, günümüzde büyük şirketler tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu tip ağlarda birden fazla sunucu bilgisayar yer alabilir; ancak kullanıcı, bu sunucuların hepsini tek bir makine gibi algılar. Sunucu genelde çok büyük, çok güçlü ve internete bağlı bir bilgisayardır. Diğer bilgisayarlar bu sunucuya bağlanır ve hem orada kayıtlı olan verileri, hem de internet bağlantısını paylaşırlar.
Büyük ve güçlü bir sunucu gerektiren yerel ağ bağlantıları, sadece çok büyük şirketler için uygundur. Başka bir deyişle iki ya da üç bilgisayarın dahil olduğu bir ağ için gelişmiş bir sunucuya ihtiyaç duyulmaz. İki bilgisayarı bağlamak için ihtiyaç duyacaklarınız, sadece iki adet ağ bağdaştırıcı kart ve yeteri kadar ağ kablosudur. Bu aksesuarların yardımıyla birbirlerine bağlanan bilgisayarlar yazıcı, sabit disk ve modem gibi donanımları rahatlıkla paylaşabilirler.
Yerel ağ kurmak için yardım alacağınız çeşitli yöntemlerden bahsetmek mümkün. Bu bağlantıların başında ise doğrudan bağlantı dediğimiz ve iki bilgisayarı birbirine bağlamaya yarayan yöntem geliyor. Daha fazla bilgisayarı bağlamak içinse ağ bağdaştırıcılardan ve özel kablolardan yardım almanız gerekecek.
KABLOSUZ BAĞLANTI
Bilgisayarları birbirine bağlamak için kablo kullanmak şart değildir. İlk kablosuz bağlantılar dizüstü bilgisayarlarda kızıl ötesi ışınlar kullanılarak gerçekleştirilmişti. Bunun için "Irda" (Infrared Data Association) girişi kullanılmaktaydı. Günümüzdeki dizüstü bilgisayarlar ise çok daha hızlı bağlantılar için radyo frekanslarını kullanmaktadırlar.
Bluetooth ve Wireless Lan (standart 802.11b) gibi bağlantılar Wi-Fi (Wireless Fidelity) olarak anılmaktadırlar. Bu kablosuz ağı kurabilmek için tüm bilgisayarların radyo frekansları ile haberleşmelerini sağlayacak özel USB adaptörleri kullanılabilir. Fakat kablosuz bağlantı için USB adaptörlerinin dışında alternatifler de vardır. Hatta yeni nesil dizüstü bilgisayarlar, bu tip bağlantılar için gereken donanımı kendi içerilerinde de bulundurabilirler.
12. Ara-Tara, Sor-Sorgula
Bilgiye ulaşma, arama motorları ve EBA
Arama Motoru Nedir?
Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde arama yaparak belirli bilgilere ulaşmayı sağlayan bir yazılım sistemidir. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur.
Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Bazı arama motorları, veritabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler.
Genel olarak internet üzerinden aranılan verilere erişim sağlamak amacı ile kullanılıyor. En sık tıklanan internet siteleri aranan kelime ya da cümleye göre sırayla listeleniyor.
Aranan sayfalara ulaşmak için belirtilen alana istenilen sözcük yazılıyor ve ardından ara butonuna basılıyor. Web sitesi sahiplerinin belirttiği özet bilgiler içerisinden arama yapılıyor.
Arama motoru, aranan kelime her ne ise hangi sitede o kelime geçiyor ise onu ekrana getiriyor.
Arama Motorları Tarihi
Bu günlerde Google ve Bing gibi arama motorlarının varlığı bizim için artık normal bir hal aldı ve birçoğumuz için onlarsız bir hayat düşünmek oldukça zor. Ancak bir zamanlar aradığımız şeyi bulabilmek için, web sitesinin başlığındaki kelimeleri tam olarak girmemiz gerekiyordu.
Arama motorları bugün her yerdeler ve hayatımızda önemli bir yer tutuyorlar. Üstelik işgal ettikleri alanlar giderek artıyor. İster internette gezinmek olsun, ister akıllı telefonunuzda veya çevrim içi yön bulma hizmetleri; Google, internet kullanıcılarının bir çoğunun başlangıç noktası. Peki arama motorları son 20 yılda nasıl bu kadar gelişti?
1993'de yayın hayatına geçen W3Catalog, web sayfalarının kopyasını alıyor, içeriklerini yeniden biçimlendiriyor ve onları farklı girdilere ayırıyordu. W3Catalog, 1996'da ömrünü tamamladı.
Aynı sene içerisinde ortaya çıkan ve 1994'de kapanan Aliweb ise kullanıcıların web sitelerini bir açıklamayla beraber arama motoruna ekleyebilmelerini sağlıyordu.
1994'te kurulan Webcrawler, Infoseek ve Lycos
1994'de hizmete açılan ve dünyanın ilk tam metin aramasına izin veren arama motoru olan WebCrawler, 1995'de Excite tarafından 2001'de ise Infospace tarafından satın alındı. WebCrawler bugün ise Google, Yahoo ve diğerlerinden aldığı arama sonuçlarını bir araya getirerek hizmet vermeye devam ediyor.
1994'de ortaya çıkan bir diğer arama motoru Infoseek ise arama değişkenlerini sunuyordu. 1997'de aylık ziyaret sayısını 7.3 milyona çıkarmayı başaran Infoseek, 1998'de Walt Disney tarafından satın alındı. Arama motoru 2001'de hizmetini tamamladı.
Google’ın Yükselişi
Sürekli yeni geliştirmeler ile ortaya yeni şirketler çıkartan arama motoru dünyası 2000’li yılların başından itibaren Google’ın geliştirdiği çeşitli araçlar ile domine ettiği ve dünya çapında popülaritesi giderek artan bir arama motoru olarak hayatımızdaki yerini almaya devam ediyor. Şu anda Google arama yapılan her siteyi kendisine rakip olarak düşünüyor ve planlamalarında tüm rakiplerinin analizini değerlendirerek geliştirmelerine devam ediyor.
Google arama motoru dünyanın en çok kullanılan arama motorudur. Aynı zamanda Google’ın ürünleri arasından en popüler ürünüdür. Arama motoru pazarının neredeyse yüzde 70’i Google’a ait olduğu biliniyor.
Yandex, ülkemizde hatıra sayılır alanda varlığını sürdüren ve Rusya’da çok popüler olan birarama motoru. Belarus, Kazakistan, Türkiye ve Rusya’da çok sık kullanılıyor.
Bing Dünyada en iyi arama motorları arasında ikinci sırada yer alan Bing, Microsoft güvencesi ile oldukça kaliteli hizmetler veriyor. Hatta belirli açılarda Google’dan daha iyi hizmet verdiği söylenebiliyor.
Yaani.com Türkiye'nin yerli arama motorudur. 2017 yılında tanıtılmıştır. TURKCELL tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilmeye devam etmektedir.
Eba'nın Eğitime Faydaları
EBA bünyesinde sayısız içerik olduğu için EBA'ya giriş yapan öğrenci oldukça zengin bir içeriğe ulaşarak bu içerikleri tamamen ücretsiz olarak anında ulaşabilmektedirler. EBA'ya sadece öğretmenler değil, öğrenciler de kendi hazırlamış oldukları içerikleri paylaşabilmektedirler. Öğrenciler bu sunumlara, görsellere, notlara rahatlıkla ulaşabilmekte ve bu materyallerden ücretsiz olarak faydalanarak eğitim süreçlerine destek olabilmektedirler.
Öğrenciyi Tanıyan, Sana Özel Öğrenme Ortamı - Sana göre özelleşmiş öğrenme ortamı ve arayüz ile tanış - Sana özel takvim ile planlı çalışma alışkanlığı kazan
Kaliteli Zaman Geçirmene Destek Kaynaklar - Her biri kontrol edilmiş yayınlara, kaynaklara, oyunlara ulaş - Kaliteli zaman geçir, kişisel gelişimini destekle
Derslerine Destek, Sınavlarına Yardımcı - Tüm ders içeriklerine tek yerden, kolay eriş - Derslerde öğrendiklerini evde tekrar et - Bol soru ve sınav ile test kitabı ihtiyacı duymadan sınavlara hazırlan - Çözümlerinin analizinden eksiklerine özel içeriklere ulaş - Öğretmeninin desteğini okul dışında da hisset
Sosyal Paylaşım Ortamı - Güvenilir, kontrollü ortamlarda okulundaki herkese ulaş - Tartışma, paylaşma, oylama gibi etkileşimlerle iletişim kur - Çok yönlü bakış açısı edinme kritik düşünme becerileri kazan
Başarılarını İzleme ve Yaptıklarını Sergileme - Bireysel başarılarını ayrıntılı şekilde raporlarla izle - Puan toplama - Rozet alma
13. İletişim Benim İşim
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İLETİŞİM ARAÇLARI
İnsanlar var olabilmek için “iletişim kurmak” zorundadır. İletişim, farklı yöntemler kullanılarak başkalarına bilgi aktarma yeteneği olarak tanımlanabilir. Geçmişten bu yana insanlar iletişim kurmak için birçok farklı yöntem, araç ve teknoloji kullanmışlardır. İnsanlar, yaşadıkları koşullar ve onları çevreleyen dünyaya göre geliştirdikleri iletişim yöntemlerini nesiller boyu devam ettirerek bilgi birikimini sağlamış, hayatta kalmış ve dünya üzerindeki varlığının köklerini derinleştirmiştir. Bu nedenledir ki iletişim, doğası gereği insan varoluşundan ayrı tutulmamıştır.
Sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar
Kişisel bilgilerinizi herkesle paylaşmayınız.
Telefon numaranız.
Ev, okul ve iş adresiniz.
Doğum gününüz, yaşınız.
TC kimlik numaranız.
E-mail adresiniz.
Paylaştıklarınızı istemediğiniz kişilere kapatınız.
Gönderilerinizi. (resim müzik yazı vs)
Ailenizle ilgili bilgilerinizi.
Dini inanç ve siyasi görüşünüzü.
Bulunduğunuz yeri.
Size ait fotoğraf ve videolarınızı.
Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini reddediniz. Çünkü;
Tanımıyorsunuz.
Niyetini bilmiyorsunuz
Zarar görebilirsiniz.
Üzülebilirsiniz.
Güçlü şifreler oluşturunuz ve şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. Çünkü;
Sizin adınıza arkadaşlarınıza mesaj gönderebilirler, zor durumda kalırsınız.
Profilinizde sizin istemediğiniz şeyleri paylaşabilirler.
Profil resim ve ayarlarınızı değiştirebilirler.
Profilinizi kullanan arkadaşınız olur, sorumlu ise siz olursunuz.
14 Sayılarla Oynuyorum
Tablolama Programları
Kısaca tablolama programları; kolay şekilde, tablo yapma, bilgileri düzenli bir şekilde düzenleme, aynı zamanda formüllerle ve grafiklerle hesap yapma programıdır.
Tablolama Programı ile, verilerle ilgili grafikler çizebilir, kolay ve hızlı bir şekilde raporlar, özetler hazırlayabilir, istenilen verilere ulaşabilir, sıralayabilir, sorgulayabilirsiniz.
Microsoft Excel
Excel veya tam adıyla Microsoft Excel, Microsoft Office yazılım paketi içerisinde sunulan bir ofis programıdır. Diğer ofis programlarıyla uyumlu olarak çalışır ve diğer tüm elektronik tablo yazılımlarının sahip olduğu temel özelliklere sahiptir.
Kod adıyla ilk defa Odyssey olarak tanınan Excel, daha sonradan Excel resmi adıyla çıkış yapmıştır. Excel programında hazırlanan ve kaydedilen programlar .xls veya .xlsx dosya uzantısına sahip olurlar. Excel’de hücre bazlı hesaplamalar, eksen tabanlı tablolar ve çeşitli grafik araçları kullanılır.
Size istediğiniz raporu veya belgeyi elektronik tablo olarak hazırlamak için ihtiyacınız olanı fazlasıyla sunan Microsoft Excel’i temel seviyede kullanmayı öğrendikten sonra istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Exel programı daha önceden de söylediğimiz gibi hücre ve sütun yapısı kullanılır. Excel’in 2007 ve sonrasında çıkan sürümlerindeyse 1,048,576 satır ve 16,384 sütun kullanılabilmektedir.
Hücrelerin(Kutucukların) İsimleri
Excel programında ekranda bulunan kutucuklara hücre denir. Bu hücreler ile işlem yapılırken hücre isimlerinin kullanılması gerekir. Hücrelerin isimleri bulunduğu sütun ve satırdan oluşur.
Örneğin bir hücrenin ismi B4 ise B sütununda ve 4 satırında bulunuyordur. Zaten hücrenin üzerine tıklandığında sol üst kısmında hücre adını görebilirsiniz.
Görselde inceleyelim.
Excel programında oluşturacağınız satır ve sütunların her biri farklı yollarla şekillendirilebilmektedir.
Örneğin; arka plan rengi, sayı veya tarih formatı, büyüklük, metin, yazı tipi, sütun düzeni gibi Excel’de kullanabileceğiniz daha birçok düzenleme ve özelleştirme yöntemi bulunmaktadır.
15. Veriler Filtreleniyor ve Sıralanıyor
Tablo programında yapılan işlemler
Geçen haftalarda tablo programlarına giriş yapmıştık. Bu hafta ise detaylı olarak tablo programlarının bölümlerini göreceğiz.
1.1. Kullanım ekranı
Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri oluşturan satırlar sayılarla sütunlar ise harflerle isimlendirilir.
Bir hücreyi oluşturan sütunun harfi ile satırın numarası, o hücrenin adresini belirler. Bu hücrelerin oluşturduğu alana ise çalışma sayfası adı verilir ve bütün işlemler bu alanda yapılır. Elektronik tablolama yazılımında, birden fazla çalışma sayfası bulunabilir. Bir çalışma sayfasında, 16.384 adet sütun ve 1.048.576 adet satır bulunur.
Başlık çubuğu: Kullanımda olan elektronik tablolama kitabının adını içerir.
Sekmeler: Araç çubuklarını içinde barındıran ve bütün işlemlerin (biçimlendirme, çizim, formül vb.) yapıldığı bölümdür.
Adres çubuğu: Etkin hücrenin adresini belirtir. Örneğin A1 hücresi.
Kaydırma çubukları: Sayfayı yukarı, aşağı, sağa ve sola kaydırmak için kullanılır.
Kılavuz çizgileri: Hücreleri birbirinden ayıran çizgilerdir.
Durum çubuğu: Çalışma sayfası hakkında çeşitli bilgiler içerir.
Yukarıdaki kısımlar excel programında temel olarak bilinmesi gereken bilgilerdir. Artık bu programda adım adım bir tablo oluşturabiliriz
Excel Programında Sıfırdan Tablo Yapma
Öncelikle programımızı açalım. Masaüstüne sağ tıklayarak açılan pencerede yeni kısmından Microsoft Excel programını açabiliriz.
Program açıldıktan sonra ekranda bulunan kutucuklu bölmeleri inceleyelim. Kaç satır ve kaç sütunluk tablo yapacağımızı belirleyelim.
Örneğin bir market sahibiyiz. Marketimizin 6 ay boyunca gıda, manav, kasap, içecek reyonlarının sattığı satışı öğrenmek istiyoruz.
O halde 4 satırlık ve 6 sütunluk bir tablo oluşturabiliriz.
Daha sonra yapılan satışları yazalım.
Tablomuza biraz renk katalım. Renklendirmek istediğimiz hücreleri fare ile seçerek yukarıdaki renk biçimi ekranından renklendirebiliriz.
Aynı tür bilgileri aynı renk yapmamız tablomuzu güzelleştirir. Örneğin satış miktarlarını gri işaretledik.
Başlıkları mavi yapalım.
Tablo programıyla hesaplama yapma
Tablo programları bilgileri düzenli bir şekilde gösterdiği gibi hesaplama işlemlerinde de işimize yarar.
Örneğin yukarıda hazırladığımız tabloyu hesaplamak için basit formüller vardır.
Excel toplama formülümüz gerçek hayatta kullandığımız matematik işlemlerine benzerdir.
Örneğin gerçek hayatta toplama işleminde sayıları yazarız excel programında ise sayıların bulunduğu hücreleri yazarız. Fakat eşittir normal toplama işleminde sonda bulunurken excelde başta yer alır. Ayrıca excelde hücre isimlerini parantez içerisine alırız.
Normal toplama işlemi:
2+2=4
Excel programında toplama işlemi:
=(A6+B8)
Örnek olarak marketimiz için oluşturduğumuz tabloda ocak ayındaki tüm satışları toplamak istediğimizde aşağıdaki işlemleri yaparız.
Öncelikle toplanan sonucun hangi hücrede görüneceğini seçelim. Toplamlarımız E16 hücresinde görünecektir.
Daha sonra ocak ayı altında bulunan hücreleri belirleyelim. Bunlar E9, E10, E11, E12
Şimdi formülümüzü E16 hücresinin içerisine yazalım.
Formülümüz: =(E9+E10+E11+E12)
Yazdıktan sonra parantezimizi kapatıp ''ENTER'' tuşuna basalım. Karşımızda direkt olarak toplanmış ocak ayı satışlarını göreceğiz.
Aynı şekilde diğer aylarda olan satışların hepsini aynı şekilde toplayabilirsiniz.
Comments