1. dönem 2. yazılı konuları 1. dönemin 8. haftasından başlar. Ancak daha önceki haftalardan da sorumlu olduğunuz için buraya tıklayarak geçmiş haftaları tekrar etmeniz gerekir.
8. BİLGİ BAĞLARI
Bilgisayar ve İnternet Ağları
Bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, birbirlerine veri aktarmaları için genellikle bir kablo kullanılarak aralarında kurulan bağlantıyla oluşturulan bütün, ağ olarak isimlendirilir. Bir ağdaki veri iletim kapasitesini genellikle bilgisayarları bağlamak için kullanılan araç belirler.
9. İNTERNET’TE ARAMA, BİLGİLERİ TARAMA
Web tarayıcısı - Arama motorları
Web tarayıcı bilgisayarlar, mobil cihazlar ve TV’ler üzerinden internet bağlantısını kullanarak, web sitelerini ziyaret edilmesine imkan sağlayan web ara yüzüdür. Teknoloji cihazları, insanlar arasındaki iletişim ve bilgi edinme yöntemlerini önemli ölçüde etkiliyor. Masaüstü bilgisayarlar ile başlayan bu sürecin zaman içerisinde taşınabilir bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi çeşitli formlara büründüğü biliniyor.
Günlük hayatın vazgeçilmezleri arasına giren internet de bu cihazların birbiriyle bağlantı kurmasından dolayı iletişim sürecinde önemli bir rol üstleniyor. Web tarayıcı programları, World Wide Web ağı üzerindeki internet sayfalarının görüntülenmesini sağlıyor. Diğer bir adı web browser olan programlar sayesinde kullanıcılar; arama motorları, sosyal medya platformları, e-ansiklopediler ve bloglar başta olmak üzere internet sitelerini kolayca ziyaret edebiliyor.
Web Tarayıcı Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Web tarayıcılar internette sörf yapmayı kolaylaştırırken, doğru kullanılmadığı takdirde ise güvenlik açısından ciddi sorunlar yaratıyor. Tarayıcı marketinde yer alan eklentiler fayda sağlamasının yanı sıra zararlı eklentiler ise kimlik hırsızlığına varan sonuçlar doğuruyor. Bu yüzden tarayıcınıza eklenti kurarken geliştiricinin güvenilir olup olmadığına mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor.
Bunun yanı sıra güvenlik açısından internette gördüğünüz her dosyanın indirilmemesi, mümkünse indirdiğiniz dosyanın virüs programı ile taratılarak güvenilirliğinden emin olunması tavsiye ediliyor. Web browserların yeni özelliklerinden push bildirimler de bir süre sonra kullanıcıyı rahatsız edebiliyor.
10. ARAŞTIRMA - KAYNAK DOĞRULAMA
İnternet Üzerinde Bilgilerin Doğruluğu
İnternet üzerinden araştırılacak bilginin bir de yorumsuz oluşuna bakılmalıdır. Çünkü kişisel olarak verilen bilgiler genelde kişinin bilgi kapasitesine bağlı olduğundan, araştırma yapanları da bazen yanıltabiliyor ve aslında doğru olarak bilinen bilgilerin çok sonradan yanlış olduğu anlaşılabiliyor.
İnternet ortamı o kadar geniş bir kitle ki günde neredeyse üç dört milyar insanı konuk ediyor. Hal böyle olunca da nitelikli bilgiyi bulma olanağı da o kadar zorlaşıyor. Burada en çok dikkat edilmesi de bilginin niteliğidir. Onu özenle ve dikkatle seçebilmeyi gerektiriyor.
Birçok site başka bir yerden gördüğünü kopyalayarak okuyucularına veriyor, burada asıl bilgi verenin de emeği yok sayılıyor ki o yüzden araştırma yapacak kişinin özenle sorgulaması ve güvenilir birçok siteden faydalanması gerekiyor.
Kaynağı belli olmayan, “İletişim bilgileri” ve “Hakkında” bilgisi bulunmayan web sitelerine itibar edilmemelidir.
• Habere ve bilgiye karşı, eleştirel ve sorgulayıcı bir bakış açısı geliştirilmelidir.
• Özellikle sosyal medyada dolaşımda olan habere ve bilgiye “doğrulamadan” güvenilmemeli ve kesinlikle paylaşılmamalıdır.
11. İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE İŞ BİRLİĞİ
Sosyal Medyada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Kişisel bilgilerinizi herkesle paylaşmayınız.
Telefon numaranız.
Ev, okul ve iş adresiniz.
Doğum gününüz, yaşınız.
TC kimlik numaranız.
E-mail adresiniz.
Paylaştığınız şeyleri istemediğiniz kişilere kapatınız.
Gönderilerinizi.
Ailenizle ilgili bilgilerinizi.
İlgilendiklerinizi.
Dini inanç ve siyasi görüşünüzü.
Bulunduğunuz yeri.
Size ait fotoğraf ve videolarınızı.
Tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini reddediniz. Çünkü;
Tanımıyorsunuz.
Niyetini bilmiyorsunuz
Zarar görebilirsiniz.
Üzülebilirsiniz.
Güçlü şifreler oluşturunuz ve şifrenizi kimseyle paylaşmayınız. Çünkü;
Sizin adınıza arkadaşlarınıza mesaj gönderebilirler, zor durumda kalırsınız.
Profilinizde sizin istemediğiniz şeyleri paylaşabilirler.
Profil resim ve ayarlarınızı değiştirebilirler.
Profilinizi kullanan arkadaşınız olur, sorumlu ise siz olursunuz.
12. GÖRSEL İŞLEME PROGRAMLARI
Görüntü işleme programları kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntüleri, elektronik ortamda (bilgisayar ve yazılımlar yardımı ile) amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik üretilen programlardır.
Kullanılan birçok görüntü işleme programları bulunmaktadır. Bu programlardan bazıları profesyonel fotoğrafçıların kullandığı detaylı programlardır. Diğerleri ise amatörlerin kullandığı kullanımı kolay küçük çaplı programladır.
Bu programlar sayesinde eskimiş, yıpranmış fotoğrafları tamir edebilir, siyah-beyaz fotoğrafları renklendirebilir, renk ve ışıklarıyla oynayabilir, birden fazla görüntüyü tek karede birleştirip birleştirebiliriz. Fotoğraflar üzerinde kötü lekeleri silebilir, istenmeyen objeleri kaldırabiliriz.
Görüntü işleme programları, görsellerin, değiştirilme işleminden sonra, başka bir aygıtta okunabilir bir biçime dönüştürülmesi ya da bir elektronik ortamdan başka bir elektronik ortama aktarmasına olanak sağlar.
Görüntü işleme, daha çok, kaydedilmiş olan, mevcut görüntüleri işlemek, yani mevcut resim ve grafikleri, değiştirmek, iyileştirmek için kullanılır.
Daha çok fotoğrafçılık ve grafik-Tasarım alanlarında kullanılır.
13. KELİMELERİ NASIL İŞLERİM?
Kelime İşleme Programları
Bilgisayarda kelimelere biçim sağlama ve yazı yazma hedefiyle kullanılan programlara kelime işleme programı adı verilir. Bu programlar kelimeleri bir araya getirip çeşitli özellikler ekleyerek metinler oluşturmaya yarayan yarayan programlar. Bu programlara sözcük işleme programı da denir.
En yaygın kullanıma sahip kelime işlemci yazılımı Microsoft Word olarak bilinmektedir.
Microsoft Word
Bilgisayarda kelime işleme programları büyük öneme sahiptir, bu sebeple kullanılan farklı firmaların geliştirmiş olduğu bir çok kelime işleme programı vardır. Word bu programlardan bir tanesidir.
Microsoft şirketi tarafından Windows işletim sistemi altında çalışacak biçimde tasarlanmış kelime işleme programı olan Word; dünyada oldukça geniş bir kullanıma sahiptir. Yıllar içerisinde kendini geliştirerek farklı sürümleri çıksa da genel görünümü ve yapısı benzerdir. Örneğin programın 2003 2007 2016 sürümleri mevcuttur fakat birini kullanmayı öğrenirseniz diğerlerini de kullanabilirsiniz.
Resimde Word programının genel görünümünü inceleyebilirsiniz.
Word Programı ile Neler Yapılabilir?
• Word programı kullanıcılar birçok işlemi işlemi yapabilir. Örneğin; metin yazabilir, yazdıkları metinleri silebilir, kopyalayıp çoğaltabilir, sayfa numaraları ekleyebilir, ve bunun gibi birçok işlem hızlı ve kolayca yapılabilir. Yazıda çeşitli yazı tipleri ve renkler kullanılabilir.
• Bazı işlemler ise Word programı tarafından otomatik yapılır örneğin yanlış yazılan bilgileri düzeltilebilir, yeni bilgiler eklenebilir veya silinebilir.
14. SUNUM YAPIYORUM
SUNU PROGRAMI NEDİR?
Sunu programı, projelerinizi, ürünlerinizi diğer insanlara en etkili biçimde sunmak için araçlar içeren etkileyici bir programdır. Belli bir projenin tanıtılması, organizasyon şemalarının hazırlanması, ürün tanıtımı yapılabilmesi gibi konularda çok etkileyici sunular hazırlayabilirsiniz.
Sunumlar genelde sayıca fazla olan insan gruplarına bir konuyu anlatmada işe yarar. Örneğin aşağıdaki resimde sunum yapan bir kişi ve arkasında sunu programıyla hazırlanmış bir sunum görüyorsunuz.
Ayrıca ödev, toplantı, ticari ve benzeri pek çok konudaki konferans, seminer, için de görsel malzeme sağlar ve çok geniş bir alanda hizmet verebilir. Genelde eğitim öğretim de öğretmenler ve öğrenciler için de kullanılır.
Dünya üzerinde kullanılan birçok sunum programı vardır. Bunların başında Microsoft PowerPoint gelir. Microsoft Office ürünü olan bu program aynı zamanda geçen haftalarda gördüğümüz kelime işleme programıyla yani Microsoft Word ile birlikte üretilir.
Comments