Geçmiş haftalarda algoritma kavramı ve örnek algoritmaları görmüştük. Günlük yaşamımızda yaptığımız işler gibi doğa olaylarının da kendi döngüleri ve algoritmaları vardır.
Biraz düşündüğümüzde, bu döngülerin tamamlanabilmesi için de belli işlem adımlarının gerçekleşmesi gerektiğini fark edebiliriz. Eksik ve hatalı algoritmaların bizi doğru sonuçlara götürmeyeceğini bilmeliyiz.
Soru:
Daha önce su döngüsü diye bir şey duydunuz mu?
Su döngüsü örneği
Aşağıdaki resimde su döngüsü ve yağmurun oluşma adımlarını göreceğiz. Su döngüsü suyun bulutlardan yağmur kar olarak yer yüzüne inmesiyle başlar, gerçekleşen bir çok işlemden sonra buharlaşıp bulut haline gelmesiyle sona erer.
Normalde bu konu Fen Bilimleri dersinin konusu. Fakat dikkatle incelerseniz bu işlemlerin hepsinin aslında bir sırası var. İşte bu sıralama su döngüsü düzeninin devamlı olarak gerçekleşmesini sağlıyor. O nedenle su döngüsü algoritması diyebiliriz.
Aşağıdaki resimde su döngüsü algoritmasının eksik adımları var. Bu adımların olmaması demek döngünün gerçekleşmemesi demektir. Ayrıca bu adımların sıralaması da önemli.
Aşağıdaki adımların döngü resmine adım adım yerleştirmesi gerekiyor. Sizce döngü nasıl tamamlanır?
Yukarıdaki adımları görsele doğru şekilde yerleştirdiğimizde su döngüsünün algoritmasını tamamlamış oluyoruz.
Günlük hayatta hatalı algoritma örnekleri
Günlük hayatta karşımıza çıkabilecek durumları aşağıdaki örnek senaryolarda inceleyelim. Bu senaryolarda uygulanacak algoritmaların yanlış örneklerini de inceleyelim.
Senaryo 1:
Senaryo 1 Hatalı algoritma:
Aşağıdaki algoritmanın bazı adımları yanlış sıralanmış. Bu adımları tespit edip doğru bir şekilde sıralayınız.
Senaryo 1 Doğru algoritma :
Senaryo 2:
Senaryo 2 Hatalı algoritma:
Aşağıdaki algoritmanın bazı adımları yanlış sıralanmış. Bu adımları tespit edip doğru bir şekilde sıralayınız.
Senaryo 2 Doğru algoritma :
Senaryo 3:
Senaryo 3 Hatalı algoritma:
Aşağıdaki algoritmanın bazı adımları yanlış sıralanmış. Bu adımları tespit edip doğru bir şekilde sıralayınız.
Senaryo 3 Doğru algoritma :
Günlük hayatta hatalı algoritma örnekleri özet:
Bir bütünü oluşturan işlemlerin tamamı parçalardan ve eylem adımlarından oluşmaktadır. Tıpkı algoritmada olduğu gibi. Bir sonuca bir hedefe varmak için bir karar vermek için sürekli ardışık adımları izleriz. Bu adımların doğru sıralanması gerekir. Aksi halde algoritmalarımız sonuç vermeyecektir.
Hatalı algoritma örnek hikaye
Bu hikayedeki olayların sıralamasında bazı sorunlar var. Hikayeyi okuduktan sonra bu adımların düzenlemesini yapınız.
Osman'ın hatalı hikayesi
Osman, başucundaki gözlerini çalınca saat açar. yatağından ayağa hemen kalkar. dişlerini yıkayıp yüzünü fırçaladıktan sonra kahvaltısını giyinir ve yapar. Osman giyen ayakkabılarını formasını düzeltir, evden takar ve çantasını çıkar. yoluna gitmek için okula koyulur.
arkadaşları da okula koyulurlar yola gelmek için. yolun köşelerinde yolunda karşılaşırlar okul ayrı ayrı. amca köşedeki iyi çocuklara marketteki dersler diler. kapıdaki günaydın güvenlik girerlerken der çocuklara okula. öğretmenlerini doğru giderlerken görürler merdivenlerde sınıfa. beden Osman eğitimi der öğretmenine günaydın. merdivenlerde grup doğru grup devam ederler sınıflarına öğrenciler. zil oturur çalınca herkes sıralarına. öğretmen alır sınıfa ve gelir yoklamayı.
gelmeyen der öğrenciler için sınıf yok arkadaşları, gelenlerse burada. öğrencilerin yavaş sesi ve nefesi yavaş sınıfı ısıtır. konuşmaya öğretmen başlar, bilişim dersimiz teknolojileri ve bugün yazılım. bilgisayarlarınızı şimdi açın. bilgisayarlarımızdan kedi programımızı simgesi olan çalıştırın. Ayşe’nin açılmayınca yeniden dener açmayı bilgisayarı. açamayınca öğretmenini çağırır. klavye tıklamaları fare tuşları dakikalar dakikaları kovalar karışırken. zil için çalar sınıf aniden ve tenefüs boşaltırlar.
okulun kantininde sıra olmuştur. en susamlı çok simiti severler. kantinin sıraya önündeki girilir, su bir alınca çıkılır şişe sıradan. elinde hızla şişesi merdivenlere su yürünür zil yetişebilmek için derse çalmadan. bir önceki materyalleri altına dersin sıranın kaldırılır ve yeni başlayacak heyecanla hazırlık derse yapılır
Hikayenin düzeltilmiş hali:
Aşağıda hikaye içerisindeki olayların akış sırasının doğru halini inceleyebilirsiniz.
Osman'ın düzeltilmiş hikayesi
Osman, başucundaki saat çalınca gözlerini açar. Hemen yatağından ayağa kalkar. Yüzünü yıkayıp dişlerini fırçaladıktan sonra giyinir ve kahvaltısını yapar. Ayakkabılarını giyen Osman formasını düzeltir, çantasını takar ve evden çıkar. Okula gitmek için yoluna koyulur.
Arkadaşları da okula gelmek için yola koyulurlar. Yolun ayrı ayrı köşelerinde karşılaşırlar. Köşedeki marketin sahibi amca çocuklara iyi dersler diler. Kapıdaki güvenlik “Günaydın.” der çocuklara okula girerlerken. Sınıfa doğru giderlerken öğretmenlerini görürler merdivenlerde. Osman Beden Eğitimi öğretmenine “Günaydın.” der. Merdivenlerde grup grup devam ederler sınıflarına doğru öğrenciler. Zil çalınca herkes oturur sıralarına. Öğretmen gelir sınıfa ve yoklamayı alır.
Sınıf arkadaşları, gelmeyen öğrenciler için yok der. Gelen öğrenciler ise yoklama alınırken “Burada.” derler. Öğrencilerin sesi ve nefesi sınıfı ısıtır yavaş yavaş. Öğretmen konuşmaya başlar, “Bugün dersimiz Bilişim Teknolojileri ve Yazılım.” Şimdi bilgisayarlarınızı açın. Bilgisayarlarımızdan kedi simgesi olan programımızı çalıştırın. Ayşe’nin bilgisayarı açılmayınca açmayı yeniden dener. Açamayınca öğretmenini çağırır. Klavye tuşları fare tıklamalarına karışırken dakikalar dakikaları kovalar. Teneffüs için zil çalar aniden ve sınıfı boşaltırlar.
Okulun kantininde sıra olmuştur. En çok susamlı simiti severler. Kantinin önündeki sıraya girilir, bir şişe su alınca çıkılır sıradan. Elinde su şişesi hızla merdivenlere yürünür derse yetişebilmek için zil çalmadan. Bir önceki dersin materyalleri sıranın altına kaldırılır ve heyecanla yeni başlayacak derse hazırlık yapılır.
Hatalı algoritma örnek hikaye sonuç:
Osman'ın hayatının hatalı halini okuduğunuzda birçok sorun fark etmişsinizdir. İşte algoritmaların sıralamasının da hatalı olduğunda bu gibi sorunlarla karşılaşılır.
Bulmaca etkinliği
Durum 1:
Durum 1 cevap:
Durum 2:
Durum 2 cevap:
Sonuç:
Akış şemalarında yer alan hataların nelere sebep olabileceğini etkinliklerle görmüş olduk. Hataları tespit etmenin, hataları gidermenin önemini örneklerde daha net bir şekilde görmüş olduk. İşte bilgisayarlarda da kodlama yaparken hatalarımızı daha kolay fark edebilmek için dikkatli olmalıyız.
Code.org sitesi görevi
Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.
Code.org - Bu haftanın etkinliği
Bu hafta Code.org 'da görevimizi yapacağız. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.
Code.org - Bölüm davetiyesi
Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 6. hafta
1.) https://studio.code.org/join/XMGDXR 'e gidin.
sınıf kodunuzu girin: XMGDXR
2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim
3.) Gizli resminizi seçin:
4.) Giriş yap butonuna tıklayın.
Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu
Telefon veya tabletten girenler için uyarı:
Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.
Comments