Bu dersimizde ise bilgisayarların çalışma yapısını incelemeye devam edeceğiz. Bilgisayarlar çalışırken problemleri çözmek için sabit ve değişken olarak adlandırılan verileri kullanır. Bu konuya geçmeden önce bilgisayardaki bu sisteme hayatımızdan örnekler vereceğiz. Böylece bu yapıyı daha kolay öğreneceğiz. Daha sonra ise akış şemalarından bahsedeceğiz. Akış şemalarında sabit ve değişkenleri konuşacağız.
Soru:
Sabit ve değişkenleri hatırlıyor musunuz?
Sabit ve Değişkenler
Gerçek hayattaki örneklere benzer olarak bilgisayarlar da bilgileri saklar ve bilginin türüne göre kullanır. İşte bu bilgilerden sabit ve değişken olarak adlandırılan iki kavramı inceleyeceğiz. Bilgisayarlar çalışırken problemleri çözmek için sabit ve değişken olarak adlandırılan verileri kullanır.
“Sabit” olarak tanımlanan veriler problemin çözüm süreci boyunca asla değişmeyen değerlerdir. Sabit değerler sayısal, karakter ya da özel semboller olabilir.
“Değişken” ise program çalıştığı sürece değişebilir.
Sabit ve değişken kavramını daha iyi anlamak için bilgisayardaki bu sisteme hayatımızdan örnekler vererek başlayalım. Bu kavramları gerçek hayatta hiç duymasak ta bazı örnekler bilgisayardaki sabit ve değişkenlere çok benziyorlar. Bu nedenle gerçek hayattaki örnekleri inceleyelim. Böylece bu yapıyı daha kolay öğreneceğiz.
Örnek 1:
Örneğin aşağıdaki resimde solda bir diş hekimi ve odası bulunmakta ve sağda diş hekiminin çağırmasını bekleyen hastalar beklemekte. Diş hekiminin odasındaki eşyalar devamlı o odada bulunduğundan ''sabit'' e örnek verilebilir.
Sağda bulunan 3 kişi ise diş hekiminin hastaları olduğundan ve her zaman o ortamda olmadıkları için ''değişken'' olarak adlandırılabilir.
Örnek 2:
Örneğin okulunuzda sınıfınızda olduğunuzu düşünün. Sınıfta bulunan yazı tahtası veya akıllı tahta devamlı sınıfta fakat siz akşam evinize gidiyorsunuz dolayısıyla yazı tahtası sabit siz ise değişken oluyorsunuz.
Örnek 3:
Bilgisayarda sabit ve değişkenler
Bilgisayarda çalışan programlar sabit ve değişkenler ile çalışır. Kodlama yaparken sabit ve değişkenler belirlenerek programın çalışma yapısı oluşturulur. İlerdeki derslerimizde bunları kullanacağız.
Bilgisayarda “Sabit” olarak tanımlanan veriler problemin çözüm süreci boyunca asla değişmeyen değerlerdir. Sabit değerler sayısal, karakter ya da özel semboller olabilir. Bu durumda bu değere bilgisayarın hafızasında bir yer ayrılır ve bir isim verilir.
Bilgisayarda “Değişken” tanımlandığında değeri, bilgisayarda program çalıştığı sürece değişebilir. Değişkenlere taşıdığı değerleri ifade eden isimler verilir. Böylece bilgisayar bu ismi, ilgili değeri hafızada bulmak için kullanır. Değişkenin içerisindeki değer değişir, değişkenin adı değişmez.
Değişkenler verileri değiştirerek işlenmesini sağlar. Aşağıdaki resimde değişken kovasının içine pembe giren veri mavi olarak çıkıyor. Aslında değişkenin çalışma mantığı budur. İlerde kodlama yaparken bunları kullanacağız
Soru:
Akış şemasını daha önce duydunuz mu?
Akış şeması
Bir problemi çözmek ya da belirli bir amaca ulaşmak, bir işi gerçekleştirmek için tasarladığımız yola algoritma yada yönerge dendiğini öğrenmiştik. Algoritmaların, görsel sembollerle ifade ediliş biçimine ise akış şeması denilmektedir.
Akış şeması, diğer diyagramlarda olduğu gibi, bir süreçte neler olduğunun görselleştirilmesine yardımcı olmaktadır. Akış içerisinde bulunan sorunlu alanları ve gözden kaçırılan noktaları görmede bireylere yardımcı olmaktadır. Aşağıdaki gördüğünüz gibi yapılacak işlemler şekiller içerisine yazılarak oklarla işlemleri birbirine yönlendiriyor.
Akış şemasının yapılış amacı
Akış şeması, algoritmaları ve yapılan işlemleri birbirine oklarla bağlı değişik sembollerdeki kutular içerisinde gösteren bir şemadır. Akış şeması, çeşitli alanlardaki işlem ve uygulamaların yönetilmesini sağlar.
Akış şeması, bir algoritmanın şekilsel olarak ifade etmektedir. Bunun için algoritmanın anlaşılabilirliğini kolaylaştırmaktadır. Akış diyagramlarını gösteren bazı semboller vardır. Bu semboller aslında işlevlerin simgesel gösterimini temsil eder.
Akış şeması şekilleri
Akış şeması şekilleri, kendine ait olan görevleri yapmaktadır. Aşağıdan algoritmalarda kullanılan şekilleri inceleyiniz.
Akış şemalarında sabit ve değişkenler
Akış şemalarında da sabit ve değişkenlere rastlayabiliriz. Akış şemaları bir işin yapılış adımlarını ok işaretleriyle birbirine bağlar. Şimdi bir etkinlik yapalım.
Akış şemalarında sabit ve değişkenleri bulma etkinliği
Aşağıdaki akış şemalarının adımlarını inceleyiniz. Hangi adımların sabit olduğunu hangi adımların değişken olduğunu bulunuz.
Akış şeması 1:
Aşağıda bir toplama işlemi akış şeması verilmiştir. Hangi adımlar sabit hangi adımlar değişken inceleyiniz.
Akış şeması 2:
Aşağıda sayıları karşılaştırma işlemi akış şeması verilmiştir. Hangi adımlar sabit hangi adımlar değişken inceleyiniz.
Akış şeması 3:
Aşağıda kelimelerdeki sesli harfleri ayırma ve yazdırma işlemi akış şeması verilmiştir. Hangi adımlar sabit hangi adımlar değişken inceleyiniz.
Akış şeması 4:
Aşağıda kelimelerdeki sesli harfleri ayırma ve yazdırma işlemi akış şeması verilmiştir. Hangi adımlar sabit hangi adımlar değişken inceleyiniz.
Sonuç:
Bu dersimizde ise bilgisayarların çalışma yapısını incelemeye devam ettik. Bilgisayarların çalışırken problemleri çözmek için sabit ve değişken olarak adlandırılan verileri kullandığını öğrendik. Bu konuya geçmeden önce bilgisayardaki bu sisteme hayatımızdan örnekler verdik. Böylece bu yapıyı daha kolay öğrendik. Daha sonra ise akış şemalarından bahsettik. Akış şemalarında sabit ve değişkenleri konuştuk.
Code.org sitesi görevi
Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.
Code.org - Bu haftanın etkinliği
Bu hafta Code.org 'da görevimizi yapacağız. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.
Code.org - Bölüm davetiyesi
Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 2. hafta
1.) https://studio.code.org/join/NPSVFH 'e gidin.
sınıf kodunuzu girin: NPSVFH
2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim
3.) Gizli resminizi seçin:
4.) Giriş yap butonuna tıklayın.
Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu
Telefon veya tabletten girenler için uyarı:
Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.
Comments