Bu dersimizde veri kavramını hatırlayacağız ve veri türlerini öğreneceğiz. Bilgisayar ve matematik ilişkisini inceleyeceğiz.
Önümüzdeki derslerde bilgisayarlardaki programların matematikteki formüllerden ve hesaplamalardan yararlandığını öğreneceğiz. Öncelikle matematiğin bilgisayar ile ilişkisine göz atacağız.
İshak BEZCİ - BT Öğretmeni
Soru:
Sizce matematik ve bilgisayarın nasıl bir ilişkisi olabilir?
İlk bilgisayarlar ve bilgisayar matematik ilişkisi
Dünya hayatının vazgeçilmezi olan bilgisayarların tarihçesini çoğumuz merak etmektedir. Bilgisayar kelime anlamıyla bilgiyi sayması hesaplaması, saklaması, sonuçlandırması gibi bir çok ifadeyi birleştiren insan beynini anımsatan cihazlardır.
Bilgisayarlar tabi ki şimdiki kullandığımız gibi icat edilmedi. Çok uzun zamanlar önce bu serüven başladı. Başlatan icatlar ve günümüze kadar gelen bilgisayarları anlatacağız. Bilgisayar Tarihçesi olarak hazırladığımız bu sıralama ,bilgisayarın oluşma mantığı hakkında yeterli bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.
Soru:
Sizce tarihteki ilk geleneksel bilgisayar ne olabilir?
İlk geleneksel bilgisayar - Abaküs
MÖ 2400 yıllarında Çin'de geliştirilen abaküs, denizaşırı ticaret yapan tüccarlar sayesinde Avrupa ve Amerika'ya yayılmıştır. Abaküs, hareketli parçalara sahip olduğu bilinen ilk hesap makinesidir.
Çağdaş hesap makinelerinin ve bilgisayarların atası sayılan hesap aygıtı olan Abaküs'te amaç 4 ana matematiksel işlem olan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmaktır. Babilliler'in buluşu olan abaküs, yüzyıllar boyunca ticarette büyük önem taşımıştır. Aşağıda solda eski, sağda ise yeni bir abaküs görüyorsunuz.
Soru:
Sizce tarihteki ilk modern ve elektronik bilgisayar ne olabilir?
İlk modern bilgisayar - ENİAC
ENIAC, elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar. II. Dünya Savaşı esnasında Amerikalı bilim insanları tarafından inşa edilen ENIAC ilk çıkan bilgisayardı ENIAC, yaklaşık geniş salonlu bir alana sığıyordu ve ağırlığı otuz tondu. Amacı ise uzun menzilli top ve füzelerin hesaplamalarında kullanılmasıydı.
ENIAC sayıları çarpabiliyor, bölebiliyor, toplayabiliyor, çıkartabiliyor ve kare kökleri hesaplayabiliyordu. ENIAC, 6 kadın operatör tarafından programlanıyordu. Programlama yöntemi ise elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi. 2 Ekim 1955 yılında saat 11:45'te elektrik bağlantıları kesildi. Böylece dünyanın ilk elektronik bilgisayarı görevini tamamlamış olarak tarihteki yerini aldı.
Soru:
Sizce bilgisayarlar abaküsten Eniac'a kadar kimler geliştirdi?
Bilgisayarın gelişimine katkısı olan bilim insanları:
Öncelikle tarihteki ünlü matematikçilerin bilgisayarların icadındaki süreçte var olan çalışmalarına bakalım.
Blaise Pascal
Blaise Pascal tarafından icat edilen Pascalin, 17. yüzyıl boyunca çalışan ilk ve tek mekanik hesap makinesiydi.
Ada Lovelace
Bu bilim insanlarından biri Ada Lovelace’dir. Ada Lovelace kadınların çalışma hayatında bulunmadığı 1830’lu yıllarda bilgisayar programcısı olarak çalışmalar yapmış ve gelecek kuşaklara örnek olmuştur
Semen Korsakov | Depolanabilir Delikli Kart.
1832 yılında Rus Bilim adamı Semen Korsakov, Delikli Kartları kullanarak ürettiği Homeoscope aletleriyle bilgi saklamayı başardı.
Herman Hollerith’in Kartları.
1890 tarihinde Herman Hollerith ilk defa delikli kartları üzerine kaydetmek ve bilgi depolamak için bilgi için yeni yöntem geliştirilmiştir. Bu delikli kartlar ilk defa ABD nüfus sayım için kullanıldı. Bu kartların adı değişecekti. Bu kartların oluşturacağı bilgisayarların adı ise, herkesin tanıdığı IBM şirketine verildi.
Enigma. Enigma makinesi,
Ticari olarak 1920 li yılların başında kullanılmaya başlandı. Aslında hesaplayıcı bir makine olarak üretilen, birçok ülkede Ordu ve Devlet kurumları için özel modelleri ile bilgi çıktılarını şifreleyen türleri üretildi.
Z1 Bilgisayar.
1936 tarihinde Almanya’nın mucidi Konrad Zuse Z1′ i oluşturur. Z1 , ilk ikili dijital bilgisayarlardan biridir.
Turing Makinesi
1936 tarihinde ingiliz dahi Alan Turing, geliştirdiği Turing Makinelerini tasarlamıştır.
Atanasoft | Berry Computer
1937 tarihinde John Vincent Atanasoff ve öğrencisi Clifford Berry ile beraber ikili tabanlı sistemli ile ilk elektronik dijital bilgisayar üretildi.
Z3 Bilgisayar
1941 tarihinde Alman Konrad Zuse’nin serisinin en ideal modeli Z3 Bilgisayar modelli, tam program operasyonel hesaplama makinesi oluşturuldu. Z3 Bilgisayar, Berlin’de 12 mayıs 1941 yılında resmi olarak tanıtıldı.
ENIAC
1943 tarihinde ENIAC (Elektronik Sayısal Birleştirici ve Bilgisayar), ilk genel amaçlı elektronik dijital hesap makinesi olarak inşa edildi. Çoğunluk tarafından bu bilgisayar ilk elektronik bilgisayar olarak kabul edilir.
Evlere girebilen bilgisayarlar
Devasa boyutlarda olan ENIAC bilim insanları tarafından küçültülerek her evde bir bilgisayarın bulunabilmesine olanak sağladı. 1967 IBM tarafından disket yani depolama kartı oluşturulduktan sonra artık üretilen bilgisayarlar için yeni bir yol başladı.
Bilgisayarların küçülmeleri ile dizüstü bilgisayarlarda 2000’li yıllardan sonra daha da ilgi arttı. Çok üretildiğinden dolayı artık maliyette düştüğü için fiyatları giderek düştü ve hemen hemen her eve bilgisayar girmeyi başardı.
Soru:
Sizce ülkemize ilk bilgisayar ne zaman ve nereye geldi?
Türkiye'ye bilgisayarın gelişi
Türkiye’de kullanılan ilk bilgisayar, 1960 yılında kullanılan “IBM-650 Veri İşleme Makinesi adlı bilgisayardır. Bu bilgisayar, yol yapımında gereken hesaplamaları daha hızlı yapabilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’ tarafından alınmış ve 12 yıl kullanılmıştır.
Bilgisayar tarihçesi ve özet
Bilgisayarın tarihçesini inceledik ve matematikle ilişkili olduğunu gördük. Tüm tarihçelerde amaç hesaplama ve veri depolamadır. Özellikle ilk bilgisayarlarda bilim insanları veri depolamaya çalışmışlardır.
Soru:
Veri dediğimiz şey ne olabilir?
Veri:
Bilgisayar dilinde veri, bilgilerin gösterilmesi demektir. Yani gerçek hayatta bilgi kelimesine yakındır. Ancak küçük bir fark vardır. Hayatımızda deney veya gözlemlerle elde ettiğimiz şeyler bilgidir. Oysa veri bu bilgilerin bilgisayarda gösterilme yöntemidir.
Bilgisayar verileri gösterirken bunları gruplara ayırır. Buna veri sınıflandırması denir.
Veri Sınıflandırması
Veri sınıflandırması, bilgisayarın verileri özelliklerine göre ayırması ve düzenlemesidir. Bu özellikler rakam, bilginin türü veya kaç kelimeden oluştuğu gibi özelliklerdir. 5 tür veri vardır. Aşağıdan inceleyiniz.
Veri tipleri ve özellikleri
Her veri tipinin kendine ait özelliği vardır. Aşağıdan inceleyiniz.
Veri sınıflandırması etkinliği
Aşağıdaki veri sınıflandırması örneğinde ülkemizin verilerini birlikte inceleyelim. Ve 8 adet soruya cevap verelim.
Soruların cevaplarını tablomuza yerleştirelim.
Şimdi ise yukarıda sorulara verdiğimiz cevapları ve öğrendiğimiz veri tiplerini hatırlayarak tabloyu dolduralım. Sayısal veri tipi ve yanıtlar doldurulmuş. Buna benzer şekilde diğerlerini doldurunuz.
Veri sınıflandırması etkinliği cevaplar
Kendi verilerimizi inceleme etkinliği
Aşağıdaki görselde kendi verilerinizi ve bu verilerin hangi veri tipine girdiğini tabloya doldurunuz. İsim kısmı örnek olarak yapılmıştır. Siz de kendi bilgilerinize göre doldurunuz.
Sonuç:
Bu dersimizde veri kavramını hatırladık ve veri türlerini öğrendik. Bilgisayar ve matematik ilişkisini inceledik. Matematiğin bilgisayar ile ilişkisine göz attık.
Code.org sitesi
Artık her hafta code.org sitesinden görevler yapacağız.
Code.org nedir?
Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir. Bu site sayesinde hiç bir ek donanıma gerek duymadan kodlama ve algoritma yapısını kavrayabilirsiniz.
Code.org - Bu haftanın etkinliği
Bu hafta Code.org 'da ilk görevimizle başlayacağız. Bu görev basit bir şekilde sürükle bırak alıştırması yapacağınız bir görevdir. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.
Code.org - Bölüm davetiyesi
Bölüm ismi: Problem çözme etkinliği - 1. hafta
1.) https://studio.code.org/join/YYRYFL 'e gidin.
sınıf kodunuzu girin: YYRYFL
2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim
3.) Gizli resminizi seçin:
4.) Giriş yap butonuna tıklayın.
Code.org - Giriş yapamayanlar için yardım videosu
Telefon veya tabletten girenler için uyarı:
Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.
Comments