6. sınıfın ilk 7 haftası tamamlandı. Şimdi bugüne kadar öğrendiklerimizi hızlıca tekrar edelim ve tekrar testimizi çözelim.
1 . HAFTA
Bilişim, Teknoloji, Yazılım
Bilişim: Bilgi ve iletişim kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir kelimedir. Özet olarak bilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ile işlenmesi ve diğer insanlara iletilmesidir.
Teknoloji: İnsanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla yine insanlar tarafından geliştirilen araç, gereçlerdir.
Yazılım: Çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçlara ne yapması gerektiğini özel komutlar ile aktarmaktır.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)
Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel basılı ve yazılı araçlardır.
Faydaları:
• Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmayı sağlar.
• Maliyeti azaltır ve verimliliği arttırır.
• Zaman tasarrufu sağlar.
• Kâğıt tüketimini azaltarak doğanın korunmasına katkıda bulunur.
• Anlık iletişimi kolaylaştırır.
• İletişim ve hızlı haberleşmeyi sağlar.
• Bilginin kolay ve güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar.
• Hayatı kolaylaştırır
2 . HAFTA
İşletim Sistemi
Bilgisayarda çalışan klavye, fare, işlemci gibi tüm donanımların çalışmasını sağlar. Ayrıca bilgisayar veya telefonlarda oyun, program gibi tüm yazılımlarının yönetimini ve denetimini sağlayan sisteme işletim sistemi denir. Bilgisayarı daha kolay bir şekilde kullanabilmemizi sağlayan sistem yazılımıdır. Tüm programlar işletim sistemi üzerine kurulur.
Günümüzde işletim sistemleri bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi birçok teknolojik cihazlarda bulunur.
İşletim sistemi bilgisayar üretildikten sonra yüklenir ve istenildiği zaman silinip tekrar yüklenebilir veya başka bir işletim sistemiyle değiştirilebilir. İşletim sisteminin silinip yeniden yüklenmesine biçimlendirme denir. Bu halk arasında format atma olarak bilinir.
Genelde aşağıdaki gibi bilgisayarlar veya telefonlar açılırken hangi işletim sistemine sahip olduğu görülür.
İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?
Bilgisayar, telefon gibi cihazların tümünde bulunan işletim sistemi, cihazların açılışı sırasında kısa süreli bellek olan RAM üzerinde çalışmaya başlar. İşletim sistemi kullanıcı ve elektronik cihaz arasında arayüz görevi görür.
Arayüz: Kullanıcıların bilgisayar, telefon gibi cihazları kullanmasını sağlayan sistemdir. Örneğin bilgisayarı kullanmak için arayüz olarak işletim sistemi kullanılır.
Açıldıktan sonra ekran görüntüsü gelince, içerdeki uygulamalar açılmaya başlar. Bu uygulamaların açılmasının tamamlanmasından cihaz işlem yapmaya hazır hale gelir.
3 . HAFTA
Dosya yapısı:
Dosya 3 kısımdan oluşur. Dosya adı, nokta, dosya uzantısı.
Dosya adı: Bilgisayar kullanıcısının dosyaya koyduğu isimdir. Değiştirilebilir.
Nokta: Dosya adı ve dosya uzantısını birbirinden ayırır.
Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren takılardır. Dosyaların uzantıları, dosya isminden nokta ile ayrılır. Dosya uzantıları dosya adı gibi değiştirildiğinde çalışmayabilir. Dosya uzantısını değiştirmek için farklı programlar gerekir. Ayrıca dosya uzantısı değiştiğinde geçmişte yapılan işlemler yapılamayabilir.
Örneğin; Örneğin bir metin oluşturmak için kullanılan metin dosyasının uzantısının sonunda "txt" takısı olur.
En bilinen dosya uzantıları:
Birçok dosya uzantısı vardır. Aşağıda Windows işletim sisteminde en çok kullanılan uzantıları inceleyiniz.
4 . HAFTA
İnternet Etiği
İnternet Etiği İnternet üzerinde iletişimde bulunurken doğru ve ahlaki olan davranışlarla, yanlış ve ahlaki olmayan davranışları belirleyen kurallar bütünüdür. İnternet etiği, gerçek hayatta insanlara gösterdiğiniz saygı ve nezaketin İnternet ortamında da gösterilmesidir.
5 . HAFTA
Telif hakları
İnsanların özgün olarak ürettiği eserleri koruyan bir sistemdir. Eseri üreten kişiler telif hakkı sahibi olarak eserin kullanım haklarına sahiptir. Çoğu zaman, yalnızca telif hakkı sahibi başka birinin eseri kullanma izni olup olmadığını belirler. Telif hakları, içerik üreten veya içerikleri kullanan herkes için önemli bir konudur.
Telif haklarının kanunu
Birçoğumuzun aslında aşina olduğu telif hakkının sembolü çember içinde bir “C” harfidir. © harfi üzerinde bulunduğu ürünün telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce “copyright” kelimesini ifade eder. Karıştırılma ihtimaline karşın markaların tescilli olduğunu gösteren harf ise çember içinde ‘R’ harfidir. ®
Telif hakları, ülkemizde fikri haklara ilişkin en temel kanun olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile korunmaktadır. Bu kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek ve kurallara aykırı davrananları tespit ederek cezalandırmaktır.
Telif hakkı alınması
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eserler, eserin yaratıldığı andan itibaren başlayan doğal bir korumadan yararlanır. Yani bir kitap yazdığınızda doğal olarak koruma altına alınır. Bunun gibi bazı ürünlerde telif Hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Ancak bazı eser/ürün çeşitleri açısından zorunlu kayıt-tescil işlemi yapılması gerekmektedir. Bunun için Telif Hakları Genel Müdürlüğüne başvurulur.
Örneğin; yerli ve ithal bilgisayar oyunlarına ilişkin zorunlu kayıt-tescil işlemi yapılması gerekmektedir.
6 . HAFTA
Bilişim suçları:
Bilişim suçu bilişim araçları olan bilgisayar, telefon ve tablet kullanarak dijital ortamda kişi veya kurumlara maddi veya manevi olarak zarar vermektir.
Bilişim suçu dendiğinde aklımıza basit bir iki suç gelebilir. Ancak teknolojik araçlar kullanılarak çok daha ciddi suçlar da işlenebilmektedir. Birçok bilişim suçu çeşidi vardır. Bu nedenle teknolojiyi kullanırken bilinçli davranmamız gerekmektedir.
7 . HAFTA
Bilişim teknolojilerinin sosyal ve kültürel hayata katkıları
Bilgi teknolojilerinin hızlı gelişmesiyle bütün dünyayı saran bir iletişim ağı kurulmuştur, bu küresel iletişim ağı bilimsel araştırmaların, üretkenliğin, kültürel değişmelerin, global ticaretin ve global eğitimin ana bilgi kaynağı olmuştur.
Bu ağ dünyada yaşayan tüm insanlar arasında iletişim kurmak için bir merkez oluşturmaktadır. Böylece insanlar kolaylıkla yazılı, sözlü veya görüntülü olarak iletişime geçebiliyor.
İnternetin kullanımından önce insanlar ve iletişim
1980 ve 1990’larda insanlar boş zamanlarında radyo dinliyor ya da televizyon izliyorlardı. Bugün ise televizyon hâlâ popülaritesini koruyor olsa da insanlar genelde interneti kullanarak zaman geçiriyor. İnternetin olmadığı günlerde insanlar radyo, gazete ve daha sonra televizyon aracılığıyla bilgi edinmeye başladılar.
Artık günümüzde saniyeler içinde mobil cihazlar yardımıyla bilgi edinebilmekteyiz. İnsanlar eskiden birbiriyle haberleşmek için mektupları kullanırken artık internet üzerinden telefonla görüntülü konuşabiliyor. Mektup yerine pek çok dijital veriyi saniyeler içinde ve ücretsiz bir şekilde e-posta yardımı ile başkasına gönderebiliyor. İnternet birçok mesleği de etkiledi. Artık alışverişler, ödevler internet üzerinden yapılıyor.
Sonuç:
İlk 7 haftayı tekrar ettik. Bu hafta ise 8. haftamız ve geçmiş haftaların tekrar için tekrar testini çözerek bilgilerinizi pekiştiriniz.
İlk 7 haftanın tekrar testi:
Günün oyunu 1:
Günün oyunu 2:
Comments