Bu dersimizde tablo programlarında bir tablo oluşturup bu tablonun içerisinde olan verilerin sıralanmasını ve basit hesaplama işlemlerini yapacağız. Ardından siz de bu hafta size verilen tablo oluşturma görevini yapacaksınız.
Soru:
Sizce tabloda sıralama veya hesaplama ne demektir?
Tablolarda sıralama ve hesaplama :
Sıralama: Tablo sütununda verinin bir kısmını veya tümünü alfabetik olarak veya sayısal olarak artırıp azaltarak sıralayabilirsiniz. Sütuna göre sıraladığınızda, tablonun tüm satırları ona göre yeniden düzenlenir.
Hesaplama: Tablo sütununda verilerin bir kısmını veya tümünü bulunduğu hücreyi belirterek matematiksel işlemler yapmaktır.
Tablolarda sıralama ve hesaplama yapma
Sıralama:
Tablolarda sıralama yapmak için sıralanacak hücreleri seçip sağ tıklayıp sıralama seçeneklerinden birini seçebiliriz. Burada a-z a'dan z harfine göre sıralar. z-a ise z den a harfine göre sıralar. Küçükten büyüğe sıralamak için a-z, büyükten küçüğe sıralamak için z-a kullanılır.
Hesaplama:
Tablolarda hesaplama yapmak için hesaplanacak hücrelerin isimlerini bilmek yeterlidir. Hücre isimlerini tıpkı matematik işlemi yapar gibi yazarak istediğimiz sayıları toplayıp çıkartabiliriz.
Toplama işlemi:
Örneğin bir marketin haftanın 2 günü yaptığı satışı toplama istiyoruz. Bunun için boş bir hücreye tıklayıp aşağıdaki formülü yazabiliriz.
=C7+C8
Dikkat ederseniz eşittir başa yazılıyor. Bu formül C7 ve C8 hücrelerindeki sayıların toplanmasını sağlar. Ardından enter tuşuna basılır ve sonuç hücreye çıkar. Aynı şekilde çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri de aynı mantıkla yapılır.
Çıkarma işlemi:
Örneğin bir marketin haftanın pazartesi günü yaptığı satıştan salı gününü çıkarmak istiyoruz. Bunun için boş bir hücreye tıklayıp aşağıdaki formülü yazabiliriz.
=C7-C8
Dikkat ederseniz eşittir başa yazılıyor. Bu formül C7 ve C8 hücrelerindeki sayıların birbirinden çıkarılmasını sağlar. Ardından enter tuşuna basılır ve sonuç hücreye çıkar.
Çarpma işlemi:
Örneğin bir marketin haftanın pazartesi ve salı günü satışını çarpmak istiyoruz. Bunun için boş bir hücreye tıklayıp aşağıdaki formülü yazabiliriz.
=C7*C8
Dikkat ederseniz eşittir başa yazılıyor. Bu formül C7 ve C8 hücrelerindeki sayıların çarpılmasını sağlar. Ardından enter tuşuna basılır ve sonuç hücreye çıkar.
Bölme işlemi:
Örneğin bir marketin haftanın pazartesi günü yaptığı satışı salı günü yapılan satışa bölmek istiyoruz. Bunun için boş bir hücreye tıklayıp aşağıdaki formülü yazabiliriz.
=C7/C8
Dikkat ederseniz eşittir başa yazılıyor. Bu formül C7 ve C8 hücrelerindeki sayıların birbirine bölünmesini sağlar. Ardından enter tuşuna basılır ve sonuç hücreye çıkar.
Tablo programı kullanımı ve sıralama, matematiksel işlemler yapma
Google e-tablolara giriş
Google e-tablolarda oluşturmak ücretsizdir. Ancak bir google hesabına sahip olmanız gerekir. Bu derste size özel olarak oluşturulan kullanıcı adı ve şifre ile Google e-tablolarda tablo oluşturacağız. Öncelikle adımları dikkatle inceleyiniz. Ardından tablo oluşturma videosunu izleyiniz. Siz de bir tablo oluşturmayı deneyiniz.
Adım 1:
Öncelikle aşağıda mavi renkle yer alan Google e-tablolar oluşturma adresine gidiyoruz. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
Giriş linki:
Adım 2:
Gelen ekranda aşağıda kırmızı ile işaretlenen Google e-tablolar'a git butonuna basılır.
Adım 3:
Google e-tablolar ücretsizdir. Ancak google hesabı gereklidir. Google hesabınız varsa giriş yapın. Eğer yoksa aşağıdaki gibi sizler için eğitim amaçlı oluşturulan Google hesabı ile giriş yapabilirsiniz. Size aşağıda giriş adı ve şifre verilecektir.
Giriş adı: egitimdebilisimplatformu@gmail.com
Şifre: egitimdebilisim123
Adım 4:
Artık google e-tablolara giriş yaptınız. Şimdi aşağıdaki gibi gelen ekrandan hangi tabloyu oluşturmak istiyorsanız onu seçebilirsiniz. Örneğin yapılacaklar listesi, yıllık bütçe gibi belgeler için bu seçenekleri seçebilirsiniz.
Adım 5:
Örneğin boş bir belge seçelim. Aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecektir. Dilediğimiz gibi metinler oluşturabiliriz. Şimdi bu adımların nasıl uygulandığını bir video ile izleyerek pekiştirelim.
Google e-tablolar giriş ve sıralama, hesaplama işlemleri video:
Sonuç:
Bu dersimizde tablo programlarında yapılan matematiksel işlemleri öğrendik. Tablo programını
kullanırken içeriğin istenildiği gibi sıralanabileceğini ve hesaplama yapılabileceğini öğrendik.
Bu haftanın görevi - Google e-tablolarda sıralama, hesaplama işlemleri yapma
Bu hafta siz de yukarıdaki gibi google e-tablolarda bir tablo oluşturacaksınız. Bu bir market tablosu olabilir, bir ders programı tablosu olabilir, bir yapılacaklar listesi olabilir. Bu tabloda hesaplama işlemleri yapacaksınız.
Programa aşağıdaki linkten direkt olarak ulaşabilirsiniz. Google hesabı olmayanlar için de kullanıcı adı ve şifresi aşağıdadır. Linke tıklayın ardından kullanıcı adı ve şifreyi girin. Ardından zaten e-tablolara ulaşacaksınız. Takıldığınız yer olursa aşağıdaki yardım videosunu izleyebilirsiniz.
Görevde olması gerekenler: En az 2 satırlık tablo ve 4 işlem yapılacaktır.
Tam ekran linki: https://www.google.com/intl/tr_tr/sheets/about/
Giriş adı: egitimdebilisimplatformu@gmail.com
Şifre: egitimdebilisim123
Google e-tablolar giriş yapamayanlar için yardım videosu:
Comments