Sevgili öğrenciler, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine adımınızı atıyorsunuz. Bu ders emek verdiğinizde sizlere birçok beceri kazandıracaktır. Birçok yapı, kavram, tanım öğreneceksiniz. Bilgisayarı verimli kullanmayı öğreneceksiniz. Daha sonra bilgisayara işlem yaptırmayı öğreneceksiniz.
Birinci dönemin ilk 10 haftasında dersler genelde tanımlar ve bilgisayarı bilinçli kullanmayı öğrenmekle geçecek. Daha daha sonra birinci dönemin sonuna kadar çeşitli bilgisayar programları öğreneceksiniz.
İkinci dönem ise artık derslerimiz problem çözümü, bilgisayarın çalışma kuralları, kodlama gibi kavramlar öğreneceğiz. İkinci dönemin ilk 10 haftasında düşünme becerilerimizi artırıcı faaliyetler yapacağız. Daha sonra kodlamaya geçeceksiniz. Şimdi ilk haftanızın konusuna başlayalım. Başarılar dilerim.
İshak BEZCİ
BT Öğretmeni
Bilişimi hatırlayalım
Bu dersimizde Bilişim, teknoloji ve yazılım kavramlarını öğreneceğiz. Daha sonra BİT'ten bahsedeceğiz. Aynı zamanda bilişim araçlarını verimli kullanmayı öğreneceğiz.
Soru:
Dersimizin adında geçen Bilişim Teknolojileri ve Yazılım kelimelerinin anlamlarını hatırlıyor musunuz?
Bilişim, Teknoloji, Yazılım
Bilişim: Bilgi ve iletişim kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir kelimedir. Özet olarak bilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ile işlenmesi ve diğer insanlara iletilmesidir.
Teknoloji: İnsanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla yine insanlar tarafından geliştirilen araç, gereçlerdir.
Yazılım: Çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçlara ne yapması gerektiğini özel komutlar ile aktarmaktır.
Soru:
Bilişim, teknoloji, yazılımın ne anlama geldiğini öğrendiniz. Peki daha önce BİT kelimesi ile karşılaştınız mı? Sizce BİT neyin kısaltması olabilir?
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT)
Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel basılı ve yazılı araçlardır.
Faydaları:
• Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmayı sağlar.
• Maliyeti azaltır ve verimliliği arttırır.
• Zaman tasarrufu sağlar.
• Kâğıt tüketimini azaltarak doğanın korunmasına katkıda bulunur.
• Anlık iletişimi kolaylaştırır.
• İletişim ve hızlı haberleşmeyi sağlar.
• Bilginin kolay ve güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar.
• Hayatı kolaylaştırır
Soru:
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) nerelerde kullanılır?
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Kullanım Alanları
BİT birçok alanda kullanılır. İnsanların yaşamını kolaylaştırır. Aşağıda BİT' in kullanım alanları gösterilmiştir, inceleyiniz.
BİT Kullanım alanları detaylar:
BİT’in Günlük Yaşamdaki Yeri: Eğlenmek,
araştırma yapmak, müzik dinlemek, film izlemek, ödev yapmak, bilgiler depolamak vb.
BİT’in Eğitimdeki Yeri: Öğrenci not işlemleri, etkileşimli ders yapmak, uzaktan eğitim, projeksiyon cihazı, sunu yapmak, ders çalışmak.
BİT’in Sağlıktaki Yeri: Bilgisayarlı tomografi, mikro cerrahi yöntemleri, 3B yazıcı ile üretilen organlar, 182 sayesinde randevu almak, e-Devlet ile randevu almak ve hastane işlemlerini gerçekleştirmek (MHRS= Merkezi Hasta Randevu Sistemi) vb.
BİT’in Ulaşımdaki Yeri: Ulaşım araçları için bilet almak, navigasyon cihazları, telekomünikasyon işlemleri, uydular, uçaklar, simülasyon cihazları vb.
BİT’in Güvenlikteki Yeri: Güvenlik kameraları,
ışık/ses/ısı sensörleri vb.
BİT’in Bankacılık ve Alışverişteki Yeri: Bankaya gitmeden ödeme yapabilme (internet bankacılığı), sesli imza, istediğimiz anda para transferi yapabilme, ATM’ler, internet alışverişi vb.
BİT’in İletişimdeki Yeri: Görüntülü/sesli konuşmalar, görüntülü konferanslar, e-posta, kol saati ile haberleşme vb.
BİT’in Sinema ve Televizyondaki Yeri: 3B görüntüler, animasyonlar, yeşil perde çekimler vb.
BİT’in Mühendislikte ve Mimarlıktaki Yeri: Bilgisayarlı çizimler sayesinde hesaplamaların daha doğru olması, simülasyon kullanımı, 3B yazıcı çıktıları, bilgisayar programları vb.
BİT’in Üretim ve Sanayideki Yeri: Araba üretimi, karekod okuyucular, 3B yazıcılar, 3B yazıcılar ile üretilen arabalar, otomotiv sanayisindeki gelişmeler, donanım sanayisindeki yenilikler, askerî sanayideki yenilikler (ses/ısı dedektörlü gözlükler) vb.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Video:
Soru:
Yeşil perde tekniğini daha önce duydunuz mu?
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Televizyon ve sinemaya katkısı - Yeşil Perde Tekniği
Yeşil bir perde veya zemin önünde gerçekleştirilen çekimlerden elde edilen görüntülerden, yeşil fonun silinerek, yeşil fonun yerine istenen görüntülerin eklenmesi tekniğine, “yeşil perde(chromakey) tekniği” denir. Perdede tek bir yeşil renk olması, o görüntünün silinmesini kolaylaştırır. Böylece iki farklı görüntü rahatça birleştirilebilir. Yeşil görüntüler özel bilgisayar programları kullanılarak silinir ve yerine istenen görüntüler eklenir. Bu yöntem dünyaca ünlü birçok sinema filminde sıklıkla kullanılıyor.
Soru:
Sizce bu yöntemde neden yeşil perde kullanılıyor, siyah veya kahverengi perde neden kullanılmıyor?
Yeşil Perde Tekniğinde arka planın yeşil olma nedeni
Arka planın yeşil olma nedeni, yeşilin en düşük tonda olan renk olması ve ışığı çok iyi emmesidir. Bununla birlikte yeşil insan vücudunda olma ihtimali en az olan renktir. Ten rengi ve saç renginde yeşile rastlanması pek olası değildir. Fakat sadece yeşil kullanılmaz mavi de kullanılabilir. Ancak en uygun renk yeşildir.
Yeşil perde tekniği video:
Nesnelerin interneti:
Nesnelerin interneti hayatımızdaki nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle internet aracılığı ile bağlı olduğu iletişim ağıdır. Artık birçok nesne internet aracılığı ile yönetilebiliyor. Aşağıdaki sunumdan inceleyebilirsiniz.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) hayatımıza etkileri
BİT birçok faydasının yanında insanlara olumsuz olarak da etki edebiliyor. Bunun için bu teknolojileri verimli kullanmayı öğrenmeliyiz. İnsanların bilinçsiz ve verimsiz BİT kullanımı sayesinde hayatımıza birçok olumsuz kavram girmiştir. Şimdi bunları inceleyelim.
• Nomofobi: Kişinin cep telefonundan uzaklaşma korkusu.
• Fomo: Gelişmeleri takip edememe kaygısı.
• Ego Sörfü: Sürekli olarak kendi ismini internette aratarak hakkında yazılanları öğrenmek.
• Google Takibi: Sürekli olarak etrafındaki insanları internette aratmak.
• Siberkondri: Hastalığını anlamak için doktora başvurmak yerine internetten araştırarak çözmeye çalışmak.
• Photolurking: Sosyal hesaplarda sürekli fotoğraflara bakarak zaman geçirmek, paylaşımlarını kimlerin takip ettiğini kontrol etmek.
• Cheesepodding: Sürekli mp3 indirme hastalığı.
BİT - Kullanım alanları etkinliği
Aşağıda solda yer alan BİT kullanım alanlarını sağdakilerle doğru bir şekilde eşleştiriniz.
Sonuç:
Bu dersimizde Bilişim, teknoloji ve yazılım kavramlarını öğrendik. Daha sonra BİT'ten bahsettik. Aynı zamanda bilişim araçlarını verimli kullanmayı öğrendik.
Günün oyunu 1:
Günün oyunu 2:
コメント