Programlamaya başlıyoruz
Geçmiş haftalarda problem çözme, problem çözümü için kullandığımız yöntemleri yoğun bir şekilde örneklerle işledik. Burada aslında yapacağımız programlama etkinliklerinde kullanacağımız yöntemleri öğrendik. Yani bilgisayarda programlama yaparken de problem çözme becerilerimizi kullanıyoruz. Code org sitesinde yaptığımız çalışmalarla devam ederken, farklı bir kodlama programı ile tanışacağız. Önce bazı kavramları inceleyelim.
Program
Program, bir makinenin davranışını kontrol etmek için kullanılan bir dizi talimattır. Yani yazılan kodlarla makinelerin yönetimini sağlayarak kodlanan bilgilerin çalışmasını sağlanır. Örneğin bir çamaşır makinesinin 40 dakika yıkama yapıp ardından durmasını sağlayan bir programdır.
Programlama
Bir cihazın ya da yazılımın, gerçekleştirmesi istenilen işlemlere ilişkin yönergelerin, bilgisayara, programlama dili komutları hâlinde girilmesidir. Yani yukarıda öğrendiğimiz programların oluşmasını sağlamaktır.
Programcı: Programlama işini gerçekleştiren kişilere verilen mesleki isimdir. Bu kişiler programlama dillerinden bir veya birkaçında uzmanlaşarak program oluştururlar. Programlama dillerinin ne olduğunu aşağıda öğreneceğiz. Bilgisayar programcısı olmak için üniversitelerin iki yıllık ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Çeşitli akademilerde bilgisayar programcılığına yönelik sertifika programları mevcuttur.
Programların hayatımızdaki yeri
Trafik ışıkları, e-okul gibi okul yazılımları vb yazılımlar programlanarak çalıştırılır. Programlama tüm elektronik cihazlarda kullanılabiliyor. Günümüzde ev teknolojilerinden tutun da elimizde taşıdığımız saatlerde dahi programlamadan izler görüyoruz.
Programlama Dili: Bilgisayarda programlama yapılmasını kolaylaştırmak amacıyla özel olarak geliştirilmiş komut yapılarıdır. Bir sürü çeşidi vardır. Bu kadar fazla çeşidinin olmasının nedeni hepsinin farklı özelliklerinin olmasıdır. Hepsinin güçlü olduğu alanlar vardır. Örneğin görselliğe önem vereceğiniz bir projede Java programlama dilini kullanırsınız. Yani amacınıza göre hangisini kullanacağınızı belirliyorsunuz. Aşağıda en çok kullanılan programlama dillerini görüyorsunuz. Hepsinin sistemi, yapısı, kodları farklılık gösteriyor. Bunlar en çok kullanılan programlama dilleridir.
Basit programlama dilleri
Yukarıdaki profesyonel programlama dilleriyle programlama yapmak yani bilgisayarda kod yazabilmek için öncelikle yapılarını öğrenmek gerekir. Bu da uzun süren ve emek gerektiren üst düzey bir iştir. Biz bu yüzden daha kolay bir yöntem olan blok tabanlı programlama ile programlamayı öğreneceğiz.
Örneğin aşağıdaki soldaki resimde profesyonel programlama dili olan Javascript ile oluşturulmuş kodlar görüyorsunuz. Sağda ise blok tabanlı programlama ile oluşturulmuş kodlar var. İki resimde de var olan kodlar aynı görevi yapar. İşte aşağıda görüldüğü gibi blok tabanlı programlama ile kod yazmak daha basit ve kolaydır. O zaman blok tabanlı programlamayı tanıyalım.
Blok tabanlı programlama
İşte yukarıda bahsedilen programlama dillerinin karmaşık ve öğrenme sürecinin zahmetli olması blok tabanlı programlama dillerini ortaya çıkarmıştır. Blok tabanlı programlamalar bize kodlamanın mantığını en sade ve basit şekilde kavratırken aynı zamanda eğlenceli görseller barındırdığı için eğlencelidir. Google Blockly ve benzeri blok tabanlı kodlama platformlarında, satır satır kod yazmak yerine blokları sürükleyip bırakarak dijital ürünler oluşturabilirsiniz.
Biz artık Google Blockly ve Code.org gibi çok kullanılan blok tabanlı programlama araçlarını kullanacağız. Aşağıda solda Google Blockly görevleri ve sağda ise code org sitesinden bir bölüm yer almakta. Artık her hafta Google Blockly de bir görev ve code.org da bir görev yapacağız. Önce Google Blockly ile başlayalım.
1 - Google Blockly Oyunlar
“Blockly Oyunlar, bilgisayar programlama konusunda daha önce deneyimi olmayan çocuklara, programlama eğitimi vermek üzere hazırlanmış, eğitici oyunlardır.” Her oyunun farklı bir amacı ve farklı kodları vardır. Birçok dile çevirilebilir. Türkçe desteği de bulunduğundan avantajlıdır. Her hafta farklı bir oyunu öğreneceğiz ve her oyunun farklı bir amacı vardır. Bu hafta bulmaca oyunu ile başlayacağız.
Google Blockly - Bulmaca oyunu
Bulmaca oyununu Blockly Oyunlar’daki temel şekilleri öğrenmek ve blok tabanlı işlemlere giriş için kullanacağız. Bu oyunun amacı sayfa üzerinde yer alan açıklama doğrultusunda, oyundaki temel hedefin her hayvanın resmini, bacak sayısını ve özelliklerini yeşil bloklar üzerinde birleştirmektir. Aşağıda örnek bir resim mevcuttur. Şimdi oyuna geçebiliriz.
Aşağıdan bulmaca oyununu birlikte oynayalım.
Google Blockly - Bulmaca oyunu sonuç
Bulmaca oyununda Blockly Oyunlar’daki temel şekilleri öğrendik ve blok tabanlı işlemlere giriş için kullanacağız. Blok tabanlı programlamanın mantığını artık biliyoruz. İlerleyen haftalar diğer oyunlarla devam edeceğiz. Şimdi code.org görevimize geçelim.
2 - Code.org
Bilgisayar kullanımının ve kodlama bilincinin küçük yaşlardan itibaren gelişebilmesi için hazırlanmış bir eğitim sitesidir.
Code.org - Bu haftanın etkinliği
Bu hafta Code.org 'da ilk görevimizle başlayacağız. Bu görev basit bir şekilde sürükle bırak alıştırması yapacağınız bir görevdir. Şimdi sizler için hazırlanan aşağıdaki davetiye ile görevinize ulaşıyorsunuz.
Code.org - Bölüm davetiyesi
Bölüm ismi: Blok tabanlı kodlama etkinliği - 12. hafta
1.) https://studio.code.org/sections/VWCLMY 'e gidin.
sınıf kodunuzu girin: VWCLMY
2.) Adınızı belirleyin: egitimdebilisim
3.) Gizli resminizi seçin:
4.) Giriş yap butonuna tıklayın.
Giriş yapamayanlar için yardım videosu:
Telefon veya tabletten girenler için uyarı:
Telefon veya tabletle girenler için soldaki gibi bir uyarı çıkabilir. Bu ekranı yan çevirin demektir. Eğer ekranı yan çevirdiğinizde de girmiyorsa telefonunuzun yan çevirme özelliği kapalıdır. Sağdaki resimde görünen butondan bu özelliği açmanız gerekir.
Comments