Bu derste günlük hayatta çok sık karşılaştığımız iki terim olan fotoğraf ile resim arasındaki farkın ne olduğunu öğreneceğiz ve daha sonra görsel işleme programlarında temel işlemler üzerinde duracağız. Görüntü formatlarının ne olduğu ile bitmap ve vektör kavramlarını öğreneceğiz.
Soru:
Görsel deyince aklınıza ne geliyor?
Cevap:
Görme organı olan göz ile ilgili, görme yoluyla olan, görmeye dayanan hareketli ya da hareketsiz görüntülerdir.
Soru:
Resim deyince aklınıza ne geliyor?
Cevap:
Varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan bir sanattır.
Soru:
Fotoğraf deyince aklınıza ne geliyor?
Cevap:
Fotoğrafın kelime anlamı, ışık yardımı ile iz bırakmaktır. Fotoğraf makinesiyle elde edilmiş görüntülerdir.
Resim ve fotoğrafın farkı
Ressam resmi çizer boyar, Fotoğrafçı ise fotoğrafı çeker. Resim el becerisi gerektir, Fotoğraf dıştan olanı yansıtır. Resim bir görüntünün aynen kağıda aktarılması değil, ona bir duygu katılarak kağıda yansıtılmasıdır. Resim hayal gücüne dayanır. Fotoğraf ise olanla yetinir. Fotoğrafın oluşması için mekanik bir cihaz gereklidir.
Bilgisayarda fotoğraf veya resimler
Geçen haftalarda bilgisayarda görüntülerin oluşması için ekran kartı, ekran ve yazılımlar olması gerektiğinden bahsetmiştik. Ayrıca dosya uzantılarından bahsederken resim uzantılarını da öğrenmiştik. Örneğin png, jpg resim dosyası uzantılarıydı.
Bilgisayar dilinde resim, fotoğraf gibi kelimeler yerine görsel veya görüntü kelimesini kullanabiliriz. Görüntü gerçekte var olmadığı halde varmış gibi göze görünen ve zihinde beliren, yer eden şey demektir. Yani insan gözünün görebilmesi için bir araç sayesinde oluşturulan görünümdür.
Soru :
Bilgisayar 0 1 rakamlarından oluşan özel sinyallerle çalışıyor. Peki bu rakamlar nasıl oluyor da görüntülere dönüşüyor. Yalnızca rakamlarla çalışan bilgisayarlar nasıl olur da görüntü saklayabilir?
Cevap:
Görseller aşağıdaki gibi küçük noktalardan oluşur. Örneğin soldaki a harfine yakından baktığımızda sağdaki gibi görünür. Küçük noktalar bir araya gelerek şekiller görseller oluşturur. Bu noktalara piksel denir.
Soru 2:
Peki bu görseller rakamlarla nasıl saklanıyor?
Cevap 2:
Boş ve dolu alanların belirlenmesi yöntemi ile. İçi dolu karelere 1 içi boş karelere 0 sayısı verilerek görseller saklanır.
Aşağıdaki görselde her bir satırın oluşması için yan tarafta verilen 0 ve 1 rakamlarını görüyorsunuz. İşte bilgisayar bu yöntemle görselleri saklar. Biz istediğimiz zaman bize sunar.
Bilgisayarda görüntü oluşumu
Ekranda oluşturulan görüntüler noktalardan oluşur. Noktalar kare şeklindedir. Çok yakından bakıldığı veya resim büyütüldüğü zaman bu noktalar fark edilebilir. Ekranda kontrol edilebilen en küçük noktalara piksel denir. Bir piksel kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımından oluşur.
Bir defa da ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük denir. Örneğin 800 X 600 denildiğinde 800 sütun ve 600 satır kullanıldığı anlaşılır, bunların çarpımı olan 480.000 sonucu toplam piksel sayısını verir.
Piksel nasıl çalışır video 1:
Piksel nasıl çalışır video 2:
Bilgisayarda görüntü çeşitleri
Bilgisayarda görüntü saklama yöntemleri olarak “vektör” ve “bitmap” olmak üzere iki adet görüntü biçimi vardır.
Bitmap grafik, milyonlarca renkten oluşabilen ve belirlenen boyutlarda ama sadece belirlenen boyutlarda bize kusursuz görüntü sunabilen bir görüntü biçimidir.
Vektör görüntüler piksel sayısından bağımsız, her bir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen görüntülerdir.
Bitmap ve Vektör Farkı Örnek
Aşağıda iki tane su kaplumbağası resmi görüyorsunuz. Soldaki kaplumbağa görüntüsünün sağdakiyle farkı var. En önemli fark soldaki görüntü bitmap görüntüsü, sağdaki ise vektör görüntü. Sağdaki resim vektör görüntü olduğu için daha gerçekçi. Bunun için soldaki görüntünün gerçekçiliği sağdakinden daha düşük.
Çözünürlük - Piksel sayısının önemi
Bilgisayardaki yazılımlar, pikselleri yan yana getirerek anlamlı görüntüler oluşturur. Bilgisayarda görüntülerin oluşmasının mantığı budur. Piksel sayısının görüntü kalitesine etkisi vardır.
Ekran çözünürlüğü, bilgisayar monitörünün ve benzeri görüntü aygıtlarının ekranının her boyutuna düşen piksel sayısını ifade eder. Ekrandaki piksel sayısı arttıkça görüntü kalitesi ve gerçekçiliği artar.
Çözünürlük oranları
HD, Full HD gibi terimler çözünürlüğün kalitesini belirtmek için kullanılır. HD nin açılımı Full High Definition olarak ifade edilir. Yani yüksek çözünürlüklü yayın anlamına gelir. Çözünürlüğün kalitesini belirtmek için çeşitli oranlar vardır.
En bilinen çözünürlük oranları, 2160p: 3840x2160 1440p: 2560x1440 1080p: 1920x1080 720p: 1280x720 480p: 854x480 360p: 640x360 240p: 426x240'tır.
Günümüzde 4K, 8K, gibi görüntüler yaygınlaşmıştır. 4K'da yatay çözünürlük yaklaşık 4.000 pikseldir. Yani yukarıda sayılanlardan daha fazla piksele sahiptir.
Görüntü işleme programları
Kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntüleri, elektronik ortamda bilgisayar ve yazılımlar yardımı ile amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik üretilen programlardır.
Kullanılan birçok görüntü işleme programları bulunmaktadır. Bu programlardan bazıları profesyonel fotoğrafçıların kullandığı detaylı programlardır. Diğerleri ise amatörlerin kullandığı kullanımı kolay küçük çaplı programladır.
Görüntü işleme programları kullanım alanları:
Bu programlar sayesinde eskimiş, yıpranmış fotoğrafları tamir edebilir, siyah-beyaz fotoğrafları renklendirebilir, renk ve ışıklarıyla oynayabilir, birden fazla görüntüyü tek karede birleştirip birleştirebiliriz. Fotoğraflar üzerinde kötü lekeleri silebilir, istenmeyen objeleri kaldırabiliriz.
Görsellerin, değiştirilme işleminden sonra, başka bir aygıtta okunabilir bir biçime dönüştürülmesi ya da bir elektronik ortamdan başka bir elektronik ortama aktarmasına olanak sağlar. Görüntü işleme, daha çok, kaydedilmiş olan, mevcut görüntüleri işlemek, yani mevcut resim ve grafikleri, değiştirmek, iyileştirmek için kullanılır.
Daha çok fotoğrafçılık ve grafik-Tasarım alanlarında kullanılır.
En Çok Kullanılan Görüntü İşleme Programları
Paint bir resim ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır. İşlemleri geri alma(undo) özelliği vardır, özel efektleri ve resimleri kesme ve boyutlandırma araçları bulunur. Resim düzenlemelerine yeni başlayanlar için idealdir.
Google çizimler:
Google çizimler Google firmasının ürettiği online bir çizim programıdır. Yani programı bilgisayarınıza indirmenize gerek yoktur. Fakat google hesabınız olması gerekir.
Programı açtığınızda sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılar. Menü, dosya seçenekleri, çizim araçları ve çizim alanı mevcuttur.
Picasa
Resim aramaya düzenlemeye ve üzerinde değişiklik yapmaya yarayan programdır. Google'ın bir hizmetidir. Resmi kesmeye, döndürmeye, kırmızı gözleri yok etmeye, kontrastını ayarlamaya, rötuş yapmaya, rengini ayarlamaya, metin ve ışık eklemeye, siyah-beyaz yapmaya yarar.
Adobe Photoshop
Adobe firması tarafından hazırlanan, çizim yapma imkanı sunan, fotoğraf üzerinde işlemler yapabilen, reklamlar ve görsel düzenlemeler yapmamıza imkan sağlayan gelişmiş bir grafik tasarım programıdır. Fotoğraf düzenlemenin bugün ki haline gelmesinde en büyük etkenlerden birisi Photoshop programıdır. Web tasarım teknolojilerine karşı yarattığı olumlu ortam ile herkesin dikkatini çeker.
Corel Paint Shop Pro Photo
Corel Paint Shop yüksek boyutlu dijital fotoğrafların işlenmesini ve yönetimini kolaylaştırmak amacıyla kullanılan bir programdır. Adobe Photoshop’un aksine daha basit bir arayüze sahip olan ve ufak işlemler için tercih edilen bir programdır.
Görüntü işleme programıyla yapılan işlem örnekleri
Efekt değiştirme
Bilgisayarda, telefon veya televizyonda, etkileyici görüntüler oluşturmak için gerçek görüntüler ile bilgisayar tabanlı görüntülerin birleştirilmesidir.
Cisim ve benzeri ögeleri kırpma
Çekilmiş olan fotoğrafları veya resimleri, yani bilgisayardaki tüm görüntüleri, belirli amaçlarla değiştirmek, görüntü içerisindeki bazı cisimleri silmek, fotoğrafın yarısını veya bir kısmını kesme işlemlerinin tamamına kırpma veya kesme işlemi denilir.
Cisimleri silip yerine farklı cisim ekleme
Bilgisayardaki farklı görüntüleri görsel işleme programlarını kullanarak, birleştirme işlemi yapılabilir. Bu işlem yapılarak, çeşitli amaçlarla var olan iki veya daha fazla görseli bir araya getirerek farklı görseller yaratılabilir.
PAİNT - BASİT GÖRSEL İŞLEME PROGRAMI
Bu derste görüntü işleme programlarından basit düzeyde olan Paint' i öğreneceğiz. Ardından size verilen görselleri bu programla çizmeye çalışacaksınız.
Paint - Tanıtım ve basit işlemler:
Paint programı Microsoft firmasının ürettiği bir programdır. Windows işletim sistemi ile birlikte yüklenir. Paint açıldığında sizi aşağıdaki gibi bir ekran karşılar. Beyaz olan kısım sizin çizimler yapabileceğiniz alandır. Üst kısımda fırçalar, silgi, boyutlandırma seçenekleri, şekiller ve boya paleti bulunur. Bunların ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını video ile öğrenelim.
Paint basit çizimler video:
Sonuç:
Bu derste günlük hayatta çok sık karşılaştığımız iki terim olan fotoğraf ile resim arasındaki farkın ne olduğunu öğrendik ve daha sonra görsel işleme programlarında temel işlemler üzerinde durduk. Görüntü formatlarının ne olduğu ile bitmap ve vektör kavramlarını öğrendik.
Paint bu haftanın görevi:
Şimdi aşağıda size verilen resmi paint ile yapmaya çalışacaksınız. Paint bilgisayarınızda varsa bilgisayarınızdan yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda paint yoksa yada tablet, telefon ile girmek için aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Paint programı:
Comments