top of page

Arduino - LDR Işık Sensörü Tanıtımı ve Bağlantısı



LDR Işık Sensörü Tanıtımı ve Bağlantısı



LDR Işık Sensörü Tanıtımı


Üzerine düşen ışık şiddeti ile ters orantılı bir çalışma prensibine sahiptir. Yani üzerine düşen ışık şiddeti arttıkça sahip olduğu direnç değeri azalır, ışık şiddeti azaldıkça sahip olduğu direnç değeri artar. LDR’ler sahip oldukları direnç değerlerinin değişmesi ile bir anahtarlama görevi görürler. Başka bir açıdan bakacak olursak bir optik sensör görevi de görmüş olurlar. Aşırı ısı altında bozulmaktadırlar (Maksimum: 60 °C).







Ortamdaki ışığı kontrol ederek bağlı olduğu elektrik devreyi tetikler. Eğer bir devrede veya sistemde LDR’nin kullanıldığını görüyorsanız orada ışığa duyarlı bir tepki oluşacağını veya en azından ışık seviyesinin kontrol edildiğini anlayabilirsiniz.




LDR günlük hayatımızda en yaygın olarak aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır. Sokak lambaları, gece lambaları, kumanda sistemleri günlük kullanımlarımıza örnek olarak verilebilirler. LDR aynı zamanda endüstride ve hobi elektroniğinde de optik sensör olarak birçok farklı projede ve sistemde kullanılmaktadır.


Herhangi bir kontrolcüye gerek duymadan, transistörün tetiklemesiyle çalışan basit bir LDR devresi yapmak mümkündür. Aşağıdaki devre şemasını paylaştığım devrede, LDR bir ışık sensörü görevi görmektedir. Potansiyometredeki direnç belirli bir değere getirildikten sonra karanlıkta transistör tetiklenir ve LED’in yanmasını sağlanır.





LDR Işık Sensörü Bağlantısı








Comments


bottom of page