Arduino - Breadboard (Devre Tahtası) Tanıtımı ve Kullanımı
Breadboard üzerine elektronik devre elemanlarını takarak proje oluşturmamıza kolaylık sağlayan bir devre elemanıdır.
Normalde basit bir proje dahi yapsak elektronik devre elemanlarımızı birbiri ile bağlamamız gerekiyor. Bunu yapabilmenin yolu ise lehim ile bağlantı kurmak. Her projemizde tek tek lehim yapmak yerine Breadboard kullanmak devreyi kurarken kolaylık sağlıyor.
Üzerinde bulunan kanallar sayesinde lehim yapmadan elektronik parçaların birbiri ile bağlantısını sağlayabiliyoruz.
Breadboard Devre Tahtasının yapısı:
Aşağıda Breadboard Devre Tahtası altında bulunan bağlantılar gösterilmiştir. A ve D bölmeleri benzer çalışırken. B ve C bölmeleri de birbirine benzemektedir.
A ve D bölmelerinde herhangi bir pine bağlantı yaptığımızda o bölmenin tüm yatay hizasındaki bölmelerle bağlantı kurmuş oluyoruz.
B ve C bölmelerinde ise 5 er yuvalık dikey halde pinler birbiri ile bağlantılıdır. Bir pine bağlantı verdiğimizde o dikey hizadaki 5 pin ile bağlantı kurmuş oluyoruz.
Aşağıdaki sanal devrede var olan bağlantıları inceleyerek Breadboard çalışma mantığını anlamaya çalışalım.
Siyah kablo Arduino UNO 7 numaralı pinden çıkarılmış ve devre tahtasında en üstte bir noktaya bağlanmış. Bu bağlantı ile o hizanın yatay olarak hepsine aslında aynı bağlantıyı kurmuş oluyor. Zaten yatay sıradaki tüm deliklerin yeşil yandığını görüyorsunuz.
Aynı şekilde sarı kablo ile üstten ikinci yatay sıraya bağlantı veriyoruz. Ayrıca aşağıdaki hizaya yeşil ve pembe ile alttaki yatay bölmelere bağlantı kuruyoruz.
Mavi ve Turuncu renkli kablolara baktığınızda bu sefer orta bölmeye bağlantı verilmiş.. Bağlantı ucundaki yeşil ışığı takip ettiğimde sadece dikey olarak 5 pin ile bağlantı paylaştığımı görebilirsiniz.
Yine örnek olarak eklediğimiz Led bacaklarına baktığınızda bağlantıyı bir yerden alıp başka yere köprülediklerini görebilirsiniz.
Comments