Bu uygulamamızda yazacağımız kodlarla ses tanıma uygulaması yapacağız. Bu uygulamamızda “Google” firmasının android cihazlar için verdiği ses tanıma desteğini kullanacağız. Ses tanıma işlemi ekranda mikrofon simgesinin çıkıp sizin konuşmayı başlatmak ve bitirmek için bir ses duymanız arasında geçen sürede gerçekleşir.
Adım 1:
İlk olarak sisteme giriş yapıyoruz.
Adım 2:
Daha sonra projemize isim veriyoruz.
Adım 3:
Karşımıza kodlayacağımız ekran geliyor. Telefonların formatlarını değiştirerek ekranda nasıl göründüğünü görebilirsiniz.
Adım 4:
Bu uygulama için ekranımıza resimde görüldüğü üzere Bir adet “SpeechRegognizer”, bir adet “Button”, tanınan seslerin anlık yazılacağı bir “TextBox” bileşeni, “TextBox” bileşeninin yanına bir etiket ve tanınan konuşmaların sırasıyla eklendiği bir “ListView” bileşeni ekliyoruz. Bunlara aşağıdaki gibi yapacağı görevlere göre isimler ekliyoruz.
Adım 5:
Properties kısmından ise, Background Color ile buton rengini değiştirebilir, FontSize ile buton üstünde yazan yazı boyutu değiştirilebilir, veya Height/Width değerleri ile oynayarak buton boyutunu değiştirebiliriz. Burada değiştirmek istediklerimizi değiştirdikten sonra sağ üstteki sekmeden Block kısmına geçebiliriz.
Adım 6:
İlk olarak projemize bir değişken oluşturuyoruz. Bunu Variables bölümünden initialize global kısmından seçiyoruz. İsmini elaman_listesi yapıyoruz. Daha sonra onun devamına boş liste oluştur bloğunu eklememiz gerekiyor. Bunun için list bölümünden create empty list bloğunu ekliyoruz.
Block kısmında “Button1” ile ses tanıma işlemi başlatılıyor. “When..SpeechRegognizer1..AfterGettingText” olayı ile ses tanıma işlemi bittikten sonra bu olay bloğunun köşesinde bulunan kırmızı renkli “result” (Tanınmış sesin metin hali) yazısının üzerine fare ile durduğumuz zaman çıkan “get..result” bloğunu “TextBox1” bileşeninin “Text” değişkenine kilitliyoruz.
“ListView1” bileşeni ile yaptığımız ise, “liste_eleman” isminde bir değişken oluşturup bu değişkene “SpeechRegognizer1” bileşenin “result” bloğunu add..item..list” bloğu yardımı ile “ListView1” bileşeninin sonuna bir eleman daha ekliyoruz. Böylece sesin tanınmasını ve text box'ta listelenmesini sağlayacağız. Ayrıca tanınan bu seslerin listelenmesini ise listview kısmında listeyeceğiz.
Adım 7:
Projemiz tamamlandı. Tamamlanan projeyi denemek için programın bize sunduğu QR kodu ile denememizi sağlayan basit bir yöntem var. Öncelikle üstteki sekmelerden Build sekmesine geldiğimizde site uygulamamızı derleyip bize bir QR kod veriyor.
Adım 8:
QR kodu okutturmak için öncelikle, https://play.google.com/store/apps/details?id=edu.mit.appinventor.aicompanion3 adresinden MIT AI2 Companion isimli uygulamayı indirmemiz gerekiyor. Bu kodu telefona indirdiğimiz uygulamamıza okuttuğumuzda yaptığımız uygulamayı indirip telefona kuruyor ve işlem tamamlanıyor.
Adım 9:
Bu kodu telefona indirdiğimiz uygulamamıza okuttuğumuzda yaptığımız uygulamayı indirip telefona kuruyor ve işlem tamamlanıyor. İndirme işleminde farklı kaynaktan dosya indirimine izin vermeniz gerekiyor. Uygulama telefonunuza indiğinde App Inventor simgesiyle görünür. Tıkladığınızda açılır.
Adım 10:
Uygulamaya tıkladığınızda girdiğimiz kodlarla oluşturduğumuz uygulama karşımıza çıkıyor. Aşağıdan inceleyebilirsiniz. Daha sonra uygulamamızı test etmek için butona tıkladığımızda sesimizi yazıya çeviriyor.
Comments